AKTUELNO

Glumica je jedno vreme bila na rubu egzistencije.

Glumica Olivera Katarina (77) odlučila je da progovori o finansijskim problemima koji je muče i priznala da ju je povredilo to što je nisu zvali na proslavu podvodom 50 godina od premijere filma "Skupljači perja".

Ona stanuje u iznajmljenom stanu u Beogradu, gde radi na novoj knjizi i nedavno je prodala još jedan komad nameštaja kako bi platila račun za struju.

U jednom periodu posebno je teško živela, tada je imala samo dve haljine i na ulicu je izlazila u sinovljevim patikama.

Foto: YouTube screenshot

- To sam radila namerno, da pobedim sujetu i dovedem sebe u stanje da me ne zanima kako sam obučena i kako izgledam. Ali, činjenica je da je to bilo u vreme moje baš velike muke i bede. Zbog ponosa ništa ni od koga nisam tražila. Tako je i sada, kad rasprodajem pokućstvo i uspomene da bih platila račune i preživela. Ne želim o tome da pričam, ni sina ne opterećujem svojim problemima. Neko je davno rekao: "Moje siromaštvo je dokaz mog poštenja i dostojanstva" - rekla je Olivera za magazin "Glorija".

Olivera, koju mnogi i dalje pamte po ulozi u "Skupljačima perja", najuspešnijem jugoslovenskom filmu, u kojem su pored nje glavne uloge igrali Bata Živojinović i Bekim Fehmiju, prvi put je priznala da je htela da pobegne sa snimanja, ali kaže da ima samo lepe uspomene na taj film.

Foto: YouTube screenshot

- Kada nam je reditelj Aleksandar Saša Petrović prvi put pustio materijal da vidimo, doživela sam šok. Činilo mi se da sam ružna, plakala sam danima i molila ga da me zameni, ali on nije hteo ni da čuje. Naprotiv, bio je oduševljen, govorio mi je da budem strpljiva i ne sumnjam nepotrebno. Ohrabrio me je i ostala sam do kraja - otkrila je ona.

Glumicu je mnogo pogodilo i to što je nisu pozvali na proslavu koja je organizovana povodom 50 godina od premijere filma.

- Niko me ne zove. Ovo sa "Skupljačima perja" je poslednja kap u čaši. Mene je to iznenadilo, a mog sina naljutilo. Zar nije najlogičnije bilo da mene zovu, jer sam jedina živa od troje glavnih glumaca? Zaista verujem da u mom slučaju iza svega stoji politika. Deklarisala sam se kao Srpkinja u vreme kad to nije bilo poželjno ni pametno. I sada je, da se ne lažemo, bolje reći: "Ja sam Beograđanka", nego "Ja sam Srpkinja." Ovo prvo zvuči neutralno - objasnila je ona.

Autor: V. T.

#Ispovest

#Olivera Katarina

#glumica

'