AKTUELNO

Da li vi znate?

Jedna od najvoljenijih pevačica sedamdesetih godina, Silvana Armenulić, ostavila je iza sebe veliki broj hitova koji se pevaju i danas, četiri i po decenije posle njene smrti. “Šta će mi život”, “Ciganine, sviraj, sviraj”, “Rane moje”, “Srce gori jer te voli”, “Sama sam”, “Moj dilbere” samo su neke od pesama po kojima je ostala upamćena.

Foto: Printscreen YouTube/ srbabeg

O njenoj lepoti se pričalo u celoj Jugoslaviji, a region je bio u šoku kada je saznao za saobraćajnu nesreću u kojoj je izgubila život u 37. godini.

Ipak, neki detalji iz njenog života malo su poznati širokoj javnosti, kao što je, na primer, njeno pravo ime. Silvana je rođena 18. maja 1939. godine u Doboju kao Zilha Barjaktarević i bila je treće od desetoro dece u svojoj porodici. Sa 16 godina preselila se kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Pre nego što je postala poznata u celoj Jugoslaviji, odlučila je da joj umetničko ime bude Silvana, po italijanskoj glumici Silvani Mangrano, koju je volela i koja je tada bila popularna. Udajom za jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića 1961. godine promenila je i prezime, pa je retko ko znao kako se stvarno zvala i prezivala dok je bila devojka, jer je široj javnosti postala poznata tek sa umetničkim imenom i muževljevim prezimenom.

Foto: Printscreen YouTube/ekrem milic

Silvana se proslavila pevajući novokomponovane narodne pesme i sevdalinke, a njena pojava na javnoj sceni uticala je mnoge promene u narodnoj muzici. Pesma Tome Zdravkovića “Šta će mi život”, koju je otpevala u seriji “Ljubav na seoski način”, postala je veliki hit, a istoimena ploča prodata je u 300.000 primeraka, što je tada bio nezapamćen uspeh.

Njenu nekoliko godina dugu karijeru okončala je saobraćajna nesreća. Silvana je poginula 10. oktobra 1976. na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Sa njom su nastradali i njena sestra Mirjana (Mirsada) Barjaktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je vozio auto.

Lepa pevačica raskošnog glasa iza sebe je ostavila ćerku Gordanu, koju je sa Radmilom dobila 1964. godine.

Autor: N.V.

#Pravo ime

#Silvana Armenulić