AKTUELNO

Koliko će kazna biti teška, zavisi od motiva, objektivnih razloga, olakšavajućih okolnosti i “životnih razloga” zbog kojih je prisluškivanje izvršeno.

Pevačica Ljupka Stević našla se nedavno u žiži skandala, nakon što je svom nekadašnjem partneru Dragiši Simiću polupala automobile, a onda i priznala da ga je prisluškivala. Mnogi se pitaju može li prisluškivanje da prođe bez zakonskih posledica?

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Ukoliko se dokaže ovo krivično delo, zaprećena je zatvorska i novčana kazna od 20.000, pa do čak milion dinara. Ukoliko se snimak pruži na korišćenje medijima, kazna zatvora je i do tri godine, objašnjavaju advokati i kriminolozi.

Foto: TV Pink Printscreen

Koliko će kazna biti teška, zavisi od motiva, objektivnih razloga, olakšavajućih okolnosti i “životnih razloga” zbog kojih je prisluškivanje izvršeno. Kada se sve uzme u obzir, kazna može da bude ublažena.

Pred zakonom je isto da li je prisluškivao muškarac ili žena i kojim uređajem je to učinjeno. Sud uglavnom ima više razumevanja prema ženama ili muževima, odnosno osobama koji su iz emotivnih razloga učinili ovakvo delo. To ne znači da neće biti kažnjeni, već samo da će njihova kazna biti nešto blaža nego kada neko prisluškuje iz koristoljublja. Naravno, muškarac ili žena ipak imaju puno pravo da tuže emotivnog partnera koji ih je prisluškivao - kaže advokat Svetozar Vujačić.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Tv Pink Printscreen

Postoji nekoliko privatnih detektivskih agencija koje su registrovane i koje pronalaze sive zone u zakonu. U tom slučaju, osoba koja je unajmila agenta ne odgovara za to, već upravo agencija. Ipak, vrlo malo je presuda za ovakvo krivično delo. Prema iskustvo advokata, delo je teško dokazati, osim ako neko sam ne prizna da je postavio bubicu - kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Autor: Pink.rs