AKTUELNO

Ovo niko nije znao.

Jedan od najvoljenijih i najpoznatijih fudbalera na svetu Dijego Armando Maradona preminuo je 25. novembra i ostavio ceo svet u suzama.

Foto: Tanjug AP/Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

Od Maradone se oprostio i naš proslavljeni muzičar Nele Karajlić, koji je sa svojim Fejsbuk prijateljima podelio priču o njegovom susretu sa Dijegom, a ova objava rasplakala je sve koji su je pročitali.

Maradona, negde na sred koncerta, Emir mi je prišao i šapnuo mi na uho da je u salu ušao Maradona. Madrid je te noći goreo pred nama. Vrela španska krv, i razuzdani balkanski ritam od sale, čije sam ime zaboravio, napravio je vulkan. Znoj je liptila niz zidove, a vazduh je ključao poput gejzira. U jednom trenutku osetih dodatni zemljotres. Masa se uskovitlala, počela da peva u slavu Njegovog veličanstva kralja fudbala. Pored mene u gospodskom odelu, sa osmehom na licu stajao je Diego Armando Maradona. Imao sam prilike da vidim pregršt velikih svetskih zvezda. I onih malih, i onih velikih, ali samo oko njegove glave stajao je svetački oreol. Iz njega je izbijala svetlost. Od te svetlosti nisi mogao da skloniš pogled. Posle svirke, sedio je sa nama u svlačionici. Pričao nam je o tome kako su kao deca igrali fudbal noću, u mraku, da bi nevideći znali gde se ko nalazi i da bi loptu sluhom umeli da dodaju jedan drugome, pričao je i o siromaštvu, o nepravdi, o bolu koju nosi u sebi, pricao nam je o Če Gevari, Kastru, Markezu, Revoluciji. Pričao nam je i o onome golu kojeg je dao Diki Stojanoviću kada ga je cela Marakana nagradila aplauzom. Nas je zavoleo, jer je u našoj muzici osetio isti ono sunce slobode za koju smo svi mi, "davalli kap krvi za kap Njenog mleka" A on je bio to Sunce slobode. Zastava poniženih i obespravljenih. Istinski bunt protiv Tiranina. Nakon te noći bilo mi je jasno da je ona ruka, kojom je spakovao loptu iza Šiltonovih ledja, zaista bila Božja. Ole ole ole ole, Diego....Diego - napisao je Karajlić uz fotografiju sa fudbalskom legendom.

Autor: R.L.

#Dijego Maradona

#Nenad Nele Karajlić