AKTUELNO

Kija otkrila kako će i sa kim ove godine provesti najradosniji hrišćanski praznik.

Pevačica i pobednica prve sezone najgledanijeg rijalitija na našim prostorima ''Zadruga'' Kija Kockar u velikom uskršnjem intervjuu za Pink.rs otkrila je kako se nekada u njenom domu obeležavao najradosniji hrišćanski praznik, kako će ga ove godine provesti bez majke Nadice, koja će ga ove godine proslaviti pod krovom Bele kuće. Pored toga, Kija je istakla da jedva čeka da i ona ima porodicu i nekog ko će se radovati svim čarolijama koje donosi Uskrs, a progovorila je i o svojim planovima za budućnost.

Kako je ranije izgledao Uskrs u tvom domu? Kako si ovaj praznik obeležavala u detinjstvu i šta se promenilo u odnosu na danas? Kakve su tvoje asocijacije na najradosniji hrišćanski praznik?

- Pa kao mala sam bila glavna da berem listove sa drveća ili iz trave, jer je baka većinom praktikovala uskršnja jaja iz čarape. To mi u Vojvodini više radimo. Za sam Uskrs, skupi se samo najbliža rodbina, baka očita molitvu i jedemo, odmaramo taj dan. Posle neka šetnja. Kako sam bivala starija, dešavalo se i da radim na taj praznik, da nisam u zemlji i već sam živela van kuće. Trudila sam se u svakom slučaju da nadomestim.

Foto: privatna arhiva

Ovo je tvoj prvi Vaskrs bez majke Nadice? Koliko ti nedostaje i koje ste rituale imale na najradosniji praznik?

- Nije mi prvi Uskrs, jer kao što sam rekla nisam nekad bila tu, ali prvi da baš baš ne mogu ni da je čujem. Moja mama i ja smo imale pored tradicionalnih, neke naše, šetnja kroz grad, sladoled, možda ako je lepo vreme da odemo do Novog Sada.

Koje običaje si usvojila od bake i mame i šta ćeš jednog dana sigurno preneti na svoju porodicu, decu…?

- Ljubav, praznike bez tenzije, poneki recept. Moja majka zna da kuva, ali ne voli, dok ja obožavam, to sam od tate nasledila. On je bio odličan kuvar i gitarista, sa ludim smislom za humor.

Da li obično jaja na Veliki petak farbaš sama u Beogradu ili ipak to radiš u krugu porodice? Koje tehnike ukrašavanja jaja koristiš I da li imaš neke svoje tajne?

- U poslednje vreme sama, Beograd je sad moj dom. Ništa posebno jer sam sama, ali jedva čekam porodicu, pa da ima nekog da se raduje svemu tome.

Foto: privatna arhiva

Da li su i koliko ljudi po tvom mišljenju negde zapostavili veru i tradiciju u današnjem vremenu? Šta misliš zbog čega?

- Pa mislim da nisu zapostavili. Naši roditelji, u doba komunizma su najviše oštećeni. Ali moja baka zna sve molitve, običaje i trudimo se da ispoštujemo koliko možemo. Na nama je kako ćemo budućim generacijama da predstavimo sve. Naši praznici su prelepi i ne sumnjam da će neko da se buni.

Prvih pet osoba kojima ćeš čestitati praznik?

- Porodici, ima ih više od 5. 

Sa kim i kako ove godine provodiš Uskrs?

- Sa dragim ljudima i malo ću i do Zrenjanina kod bake. Daljina je samo 75 kilometara, pa ću se snaći.

Foto: privatna arhiva

Da li zaista razmišljaš da promeniš profesiju, budući da se pisalo da planiraš da ozbiljno uploviš u glumačke vode?

- Što se tiče posla, posao bira tebe, a ne ti njega. Videćemo. Ne razmišljam o tome.

Nedavno si istakla da planiraš da započneš život u inostranstvu. Koja bi to bila zemlja kad bi mogla da biraš i koju osobu bi povela sa sobom?

- Australija ili Irska. Ne znam koga bih povela. Zavisi od trenutka. Ali bi mi se majka u jednom trenutku kasnije sigurno priključila, ukoliko je to mesto gde ću zauvek ostati.

Kakvog partnera priželjkuješ za ceo život i šta mora da ima, odnosno kakav mora da bude tvoj potencijalni budući suprug, da bi sa njim drugi put otišla pred oltar?

- Da me iskreno voli, da je lojalan i tu. Kad mislim tu, i kada nije fizički, da znam da mogu da se oslonim na njega.

Autor: M.K.

#Kija Kockar