AKTUELNO

Velika tuga.

Poznati pozorišni i filmski glumac Feđa Stojanović preminuo je 5. maja u 74 godini, nakon duge borbe sa teškom bolešću. Osim sjajnih uloga kojima je ostavio trag u domaćoj kinematografiji i na daskama koje život znače, kolege i prijatelji će ga pamtiti i po snazi koju je posedovao.

Foto: Printscreen YouTube

Komemoracija Feđi Stojanoviću biće održana danas u Ateljeu 212 od 12 časova, a kremacija će biti održana dva sata kasnije na Novom groblju.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Biografija:

- Glumac Feđa Stojanović rođen je 31. januara 1948. godine, u Aleksincu, u porodici učitelja. Imao je brata i sestru, a otac- rusofil, samo njemu je dano neobično i veoma lepo rusko ime. Nakon nekog vremena, porodica se seli za Beograd, otac završava prava i menja profesiju, a majka počinje da vodi dramsku sekciju. Ljubav prema glumi Feđa stiče upravo tu i tada. Prvu ulogu Feđa dobija u filmu "Nikoletina Bursać", a novac dobijen od te uloge donosi porodici Stojanović finansijsko rasterećenje, jer su živeli izuzeto skromno. Tri puta pokušava da upiše filmsku režiju, ali bezuspešno. Iz inata upisuje prava, da bi na trećoj godini prešao na glumu u klasu profesora Milenka Maričića. Čuvena Mira Trailović ga poziva u "Atelje 212", i time se ostvaruje Feđin veliki san. Feđa se ženio dva puta. Prvi put, kada je imao samo 25 godina, ženi ljubav iz Gimnazije. Zbog toga što je bio izuzetno mlad, brak nije uspeo, a Feđa je ostao u dobrim odnosima sa prvom suprugom koja mu je rodila sina Uroša Stojanovića. Uroš je ušao u očev svet glume, ali kao reditelj. Njegov najpoznatiji film je "Čarlston za Ognjenku". 2017. godine Feđa je doživeo najveću tragediju: umire mu sin Uroš u 44. godini.

Autor: N.V.