AKTUELNO

Sahrana glumca je obavljena u krugu porodice.

Doajen crnogorskog glumišta Zef Bato Dedivanović preminuo je u 83. godini u Podgorici, od posledica korona virusa, prenose crnogorski mediji.

Dedivanović se proslavio ulogom poštara Joksima u seriji „Đekna još nije umrla a ka’ će ne znamo“. Prošle godine, iako u poodmaklim godinama života, sa velikom vedrinom je bio deo novog filma reditelja Nikole Vukčevića.

Dedivanović je rođen 1939. u Zatrjepči kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a od 1956. godine živeo je u Podgorici. Izučavao je grafički zanat, a završio Medicinsku školu, nakon čega je radio u bolnici u Podgorici. Glumac crnogorskog narodnog pozorišta postao je 1972. godine, od kada stiče popularnost brojnim ulogama u pozorištu, na filmu i televiziji.

Foto: Printscreen YouTube

Dobitnik je nagrade “Oslobođenje Podgorice”, za ulogu u predstavi Kanjoš Macedonović.

Poetskim stvaralaštvom bavio se, uporedo sa glumom, od 1962. godine. Objavljivao je pesme, eseje i druge književne forme u časopisima u Crnoj Gori. Treće izdanje knjige "Razgovor", štampano je u Podgorici 2005. godine (prvo izdanje je izašlo 1997.). Zef je tvrdio da mu je to prva i zadnja knjiga. Pisana je u dijaloškoj formi i prevedena je na engleski i albanski jezik.

Sahrana glumca je obavljena u krugu porodice.

Autor: M.K.