AKTUELNO

Đorđe Marjanović je umro 15. maja, u 89. godini života, a u petak biće ispraćen na večni počinak.

Jedan od najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih pevača zabavne muzike, legenda šlagera Đorđe Marjanović, biće sahranjen u petak, 21. maja 2021. u 13.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Đorđe Marjanović je bio sinonim jednog vremena, raskošnog umetničkog stvaralaštva i ogromne, jedinstvene, lične harizme. Jednako popularan tokom decenija rada među mnogim generacijima ne samo na prostorima nekadašnje Jugoslavije već i mnogo dalje, posebno u svim zemljama nekadašnjeg SSSR-a.

Voleli su ga od Beograda preko Moskve, Minska, Sibira pa sve do Vladivostoka, pa i dalje, na sve strane Evrope. Muzički je umetnik koji ima dva muzeja njemu u čast. Jedan u rodnom Kučevu, a drugi u Moskvu u vlasništvu "đokiste" Nikolaja Larena. Brojne knjige, monografije i dokumentarci posvećeni su njegovom stvaralaštvu I fenomenu koji je stvorio oko svog imena i glasa.

Podsetimo, Đorđe Marjanović je umro 15. maja, u 89. godini u Beogradu. Rođen je u Kučevu 1931, a u Požarevcu završio gimnaziju. Studirao je farmaciju u Beogradu.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Prvi pevački nastup Marjanović je imao na audiciji Udruženja džezista Srbije 1954. godine, a prvu pesmu Zvižduk u osam snima 1958. godine za tek osnovanu produkciju gramofonskih ploča Radio-televizije Beograd. Usledila je prva ploča muzika za igru, a ubrzo i druga pod nazivom Mustafa.

Publiku je ubrzo osvojio svojim nastupima na sceni. U to vreme drugačijim, modernim, gotovo avangardnim za beogradsku omladinu. Đorđe je svoju publiku voleo, a ona mu je uzvraćala ljubav u svakom trenutku. Prvi je pevač koji je imao svoje fan klubove i obožavaoce koji su se zvali ''ćukisti''.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Autor: P.R.

#Đorđe Marjanović