AKTUELNO

Njoj je pozlilo i tada je pretrpela moždani udar zbog kojeg je i operisana.

Pozorišna i filmska scena u našoj državi, ali i zemljama bivše Jugoslavije može da se pohvali talentovanim glumicama. Neke od njih su karijeru izgradile i van granica Srbije, a neke, nažalost nisu uspele da dožive pozne godine i velike jubileje.

Njenoj lepoti su se svi divili. Zlata Petković rođena je u Svrljigu, 11. februara 1954. godine i svojevremeno je bila Mis Jugoslavije. Osnovnu školu završila je u Smederevu a gimnaziju u Zagrebu.

Foto: Printscreen Youtube

Posle jedne audicije na koju je slučajno otišla 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu na kome je izabrana za prvu pratilju Aniti Buturini, budućoj supruzi Miše Kovača.

Titula prve pratilje joj je omogućila da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kome je ponela priznanje Mis fotogeničnosti.

Na tom izboru bilo je više od sedamdeset devojaka, a ja sam proglašena za mis fotogeničnosti. U Japanu sam provela mesec dana i upoznala život manekenki i modela, a posle toga vratila sam se u školu u Beograd. Pohađala sam drugi razred gimnazije i bilo mi je teško da uskladim obaveze i učenje. Na sreću, profesori su uglavnom bili tolerantni - evocirala je uspomene Zlata u jednom intervjuu.

Foto: Printscreen Youtube

Zahvaljujući laskavoj tituli, dobila je prvu filmsku ulogu u filmu “Bubašinter” u režiji Milana Jelića. Posle snimanja tog filma, Zlata je odlučila da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, od čega je brzo odustala jer je završila tek prvi razred gimnazije u to vreme. Samo godinu dana kasnije, Zlata je učestvovala i na izboru za Mis tadašnje Jugoslavije.

Akademiju je upisala po završetku srednje škole a u klasi je bila sa Bogdanom Diklićem, Ljiljanom Stjepanović, Snežanom Savić, Ivicom Klemecom, Radošem Bajičem i Lazarom Ristovskim. Odmah po sticanju diplome, reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji “Povratak otpisanih” koja ju je proslavila.

Foto: Wikipedia

Zlata je godinama imala problem sa visokim pritiskom. Javnost je bila šokirana kada joj je 2012. godine pozlilo i tada je pretrpela moždani udar zbog kojeg je i operisana. Međutim, sedam dana kasnije njeno srce je prestalo da kuca, a Srbija je plakala zbog odlaska jedne od naših najlepših glumica.

Sa suprugom, muzičarem Sanjom Ilićem imala je sina Andreja koji se bavio pevanjem, ali i snimanjem spotova. Za njom su ostale velike uloge, vanserijski glas i zanimljiva životna priča.

Autor: Pink.rs

#Smrt

#Zlata Petković

#glumica

'