AKTUELNO

Malo je falilo da snimanje kultnog filma ''Ko to tamo peva'' obeleži velika tragedija.

Jedan od najkultnijih filmova domaće kinematografije svakako je "Ko to tamo peva". Citati iz njega se izgovaraju svakodnevno, a scene i posle 37 godina od snimanja burno diskutuju i prepričavaju. Ipak, čak ni najveći fanovi ovog ostvarenja ne znaju da je malo falilo da čitav projekat obeleži velika tragedija!

Priča o navodnoj netrpeljivosti dva barda srpskog glumišta Pavla Vuisića i Danila Bate Stojkovića često je prepričavana. Mišljenja o tome ima li u njoj istine podeljena su, ali svakako je bila reč o intenzivnom i komplikovanom odnosu dvojice velikih glumaca i kolega.

Foto: Printscreen

Jedna od najneverovatnih priča u srpskoj kinematografiji i dobar pokazatelj odnosa između ovih velikana dogodila se za vreme snimanja kultnog filma "Ko to tamo peva", a njenu istinitost u jednom intervjuu je portvdila i Batina supruga Olga. Sticajem okolnosti, Paja je tada spasao život Bati!

Sigurno se sećate scene u kojoj se Batin lik, nakon što su ga već proglasili mrtvim, pojavljuje plivajući u reci. Kadar je sniman u mutnoj i ledenoj Tisi i bezbroj puta je ponavljan tako da se Bata propisno smrzao.

Foto: Printscreen

Plan je bio sledeći - on je trebalo da otpliva do sredine reke i da ga onda kamerman snima kako pliva nazad. To je ono što su gledaoci i videli u filmu.

Ono što nije prikazano bila je činjenica da se Bata zamalo udavio! Naime, pošto je bilo hladno, pronašli su mu gornji deo ronilačkog odela koje je trebalo da nosi ispod odeće. Kako je Bata bio krupan, gumeno odelo je jedva od nekud iskopano, a on se jedva uvukao u njega. Od silnog napora gacanja kroz mulj do kolena, Bati je pozlilo. Malo odelo ga je gušilo, ali u prvi mah filmska ekipa nije primetila ništa čudno.

Jedino je Pavle, vrsni poznavalac reke i čovek koji je dobar deo života proveo kraj vode, shvatio u kakvoj opasnosti se Bata nalazi. Uskočio je u vodu, izvadio nož i presekao to gumeno odelo kako bi Bata došao do vazduha. Glumac je već bio skroz poplaveo.

Autor: Pink.rs

#Bata Stojković

#Pavle Vuisić

#glumac

'