AKTUELNO

Ostavila je veliki trag!

Jedna od najvećih diva jugoslovenske kinematografije bila je i ostala do dana današnjeg Milena Dravić. Glumica koja je dobila sve moguće nagrade, važila je za ikonu domaće kinematografije. Dobitnica je Dobričinog prstena za životno delo, Zlatnog ćurana za životno delo, višestruka dobitnica Statue Ćuran, Zlatne arene u Puli, nagrade za najbolju sporednu ulogu na festivalu u Kanu za ulogu u filmu "Poseban tretman". Bila je tokom karijere okružena svetskim legendama, poput reditelja Alfreda Hičkoka.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Poznato je da je svojim izgledom plenila i žarila muška srca, ali je njeno srce pripalo njenom kolegi Draganu Gagi Nikoliću za kojeg se udala na pauzama snimanja filma "Kako su se volele dve budale", a kumovala im je Jelisaveta Seka Sabrić.

Foto: Fonet

Mileni su se u životu udvarali mnogi muškarci, i to na specijalne načine. Arsen Dedić posvetio joj je pesmu "Milenu" čime je bila ganuta. Dušan Makavejev je napisao "Traktat o Mileni", a glumac, pisac i pesnik Ljubiša Bačić-Baja pesmu "A ja bez tebe", koju je otpevala Viktorija. Oni su svi na taj način, pored svih nagrada koje je dobila za života, ostavili pečat na lik i delo najveće dive jugoslovenske kinematografije.

Foto: Pink.rs/M. Mijatović

Nakon njen smrti 2018. godine, Milena je zajedno sa njenom najvećom ljubavi u životu, Gagom Nikolićem dobila mural u Nevestinjskoj ulici na Vračaru. Na taj način je i Milan Milosavljević (autor murala) svima pokazao koliki je trag u glumištu ostavila Milena Dravić.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Autor: N.B.

#Milena Dravić