AKTUELNO

Dirljivo!

Panonski šansonjer i čuvar starogradskih nota, 79-godišnji pevač Zvonko Bogdan, oduševio je brojnu publiku sinoć u Kikindi i u laganom ritmu zatvorio manifestaciju 36. "Dani ludaje".

Iako vešto izbegava intervjue, što se i sinoć desilo, vojvođanski Sinatra, kako ga zovu zbog njegovog šarma i nastupa, u retkim trenucima otvara dušu i govori detalje iz privatnog života. Kikindskoj publici je sinoć otkrio delić intime, kako je zavoleo muziku i pevanje, ali i koju pesmu je posvetio svojoj ćerki.

Foto: E-Stock

Uz zvuke tambura i kontrabasa u rukama osam vojvođanskih renomiranih muzičara, od kojih su neki pratili i Janiku Balaža, kao što je maestro na basprim-u Mile Nikolić, prošetali su vernu publiku panonskom ravnicom i predstavili opus mađarskih romansi, starogradskih pesama i bosanskih sevdalinki. Koncert je počeo pesmom "Tiho noći", našeg najčuvenijeg vojvođanskog pesnika dr Jovana Jovanovića Zmaja.

Želim da se zhvalim ovolikom broju publike, sunce ti žarko. Znam ja da ste vi sinoć bili, ali nema veze, znam ja nas, ništa se ne brinite - rekao je Bogdan aludirajući u šali na nastup Svetlane cece Ražnatović prethodne večeri, a potom nastavio u istom šaljivom tonu:
Moram da se zahvalim mom orkestru koji me godinama prati i bolje nego vaša policija, mogu da vam kažem - naveo je pevač i dodao:
Muzički ćemo se zajedno prošetati panonskom ravnicom, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana - bila je najava nezaboravnog koncerta, a zatim su se zaređale njegove najpoznatije, kako voli da kaže, “pesme, pisme i pjesme”, o ljubavi, radosti i tuzi. U pauzi između pesama, zvezda vojvođanske tamburaške muzike, prvi put je otkrio kako je zavoleo pesmu i pevanje.
Pre mnogo godina je moj otac kupio jedan stari radio-aparat “Savica 56”. Slušao ga je redovno, a ja sam jedva čekao da ode na spavanje da se dokopam radio-aparata. Znao sam sve stanice napamet, od Bukurešta do Luksemburga. Tako sam zavoleo muziku i pevanje. Tad je oko ponoći na Radio Bukureštu bila rumunska narodna muzika ijedna jako popularna pesma. Ja sam je posle mnogo godina, zahvaljujući mojim kolegama Rumunima iz Radio Novog Sada, zapamtio i preveo I sačuvao je od zaborava - otkrio je pevač i zapevao pesmu “Kad se mesec sprema na spavanje”.

Na muzičkom repertoaru našle su se i poznate numere: “U tom Somboru”, “Moja mala nema mane”, “Govori se da me varaš” , “Fijaker stari”, “Ej salaši”, “Kraj jezera”, neponovljivih “Osam tamburaša s Petrovaradina”, pa sve do” Ko te ima taj te nema”, “Vojvodino moja”, “Ti se nećeš vratiti”, ali je nastup začinjen i bećarcem što je razgalilo brojnu publiku na kikindskom trgu.

Zvonko Bogdan je sačuvao ono što je retko kojem pevaču uspelo-da otrgne od zaborava vojvođansku, ravničarsku muziku i starogradske romanse. Bez njega bi mnoge pesme davno pale u zaborav, a sinoć je i kikindska publika to prepoznala.

Podsetimo, Zvonko iz prvog braka sa glumicom Gizelom Vuković nema decu, dok sa drugom suprugom Mirjanom ima dvoje, kojima je dao vrlo neobična imena. Sin nosi ime Sigmund, dok se ćerka zove Evelina, a evo kako ona izgleda:

Autor: P.R.

#Zvonko Bogdan