AKTUELNO

Ovo niste znali!

Legenda narodne muzike Marinko Rokvić preminuo je u 68. godini od karcinoma pankreasa. Gospodin pevač, kako su Marinka zvale sve njegove kolege i verna publika, iza sebe je ostavio na desetine hitova koji će živeti i u decenijama koje dolaze.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

"Svađalice moja mala" jedna je od pesama koja je nastala sredinom osamdesetih, a koja se i dan-danas rado sluša.

Očarana Marinkovim maestralnim vokalnim kvalitetima, tekstopisac Radmila Todorović Babić napisala je tri pesme koje su obeležile njegovu karijeru – "Potražiću oči nešto zelenije" "Svađalicu" i "Zamiriši na brazdu".

Posle saradnje sa Žarkom Pavlovićem Valjevcem, Rokviću je bio nasušno potreban pesnik širokog duha i jasnih, upečatljivih poruka. Radmila je ispunjavala sve uslove.

Foto: E-Stock

U "maloj sobi tri sa tri" na Bulevaru revolucije u Beogradu, gde je živela sa sestrom Mikicom, Radmila je organizovala svakovečernja druženja uz muziku i niške specijalitete. Jedan od rado viđenih gostiju bio je Marinko Rokvić.

Raspoložena muzička družina često je znala da osvane u garsonjeri sestara Todorović, uz vruć burek kupljen u četiri izjutra u obližnjoj pekari i uz ideje o novim pesmama.

U toj istoj garsonjeri nastale su i pesme koje važe za evergrin narodne muzike, a koje su izašle iz pera Radmile Todorović Babić -"Mala soba tri sa tri" (Snežana Đurišić), "Kazuj krčmo, džerimo", "Rasule se kose moje" (Usnija Redžepova), "Joj, Rado, joj Radmila", "Luckasta si ti" (Miroslav Ilić), kao i mnoge druge.

Foto: E-Stock, Pink.rs

Prilikom jednog takvog "putešestvija", umorni od neprospavanih noći, dvojica harmonikaša i kompozitora koji su u to vreme žarili i palili estradom, Dragan Aleksandrić i Miša Mijatović, započeli su prepirku oko toga ko će po doručak.

Što ste, bre, takve svađalice? – prekinula je koškanje Radmila i napomenula da bi tada, drugarski, svi trebalo da odu u pekaru.

Ali, čim je to izgovorila, shvatila je da bi "svađalicu" mogla da "spakuje" u pesmu:

Ne idemo, bre, nigde! Imam ideju! Ti ćeš, Marinko, da pevaš o svađalici! Sada ću da ti napravim pesmu, a ti, Mišo, odmah da si uzeo harmoniku u ruke! Posle ćemo da jedemo...

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Autor: P.R.

#marinko rokvić