AKTUELNO

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je nedavno nastupe Ane Bekute, Zorane Mićanović, Duška Kuliša i Dragana Kojića Kebe u ovom gradu, a potom se u ceo slučaj umešao tamošnji sud.

Hrvatska pevačica Mirjana Bradić, koja je inače i medicinska sestra, a i peva po svadbama, progovorila je o pesmama koje najčešće naručaju na slavljima.

- Najteže je svirati venčanja. Bend nikad ne zna kakva će biti konstrukcija gostiju i od nas zavisi kakva će biti svadba. Moglo bi se o tome naširoko i nadugačko, no generalno, sve se svodi na licu mesta.

Upravo nakon tamburice gosti počnu tražiti narodnjake. Obavezno neko dovikne: "Znate li nešto od Halida?" Zna se često dogoditi i da se mladenci s kojima sam prethodno dogovorila da ne pevam narodnjake pridruže na podijumu odobravajući želje svojih gostiju. Nisam nikad imala slučaj da je neko bio nezadovoljan jer se svirao neki narodnjak - rekla je Mirjana.

- Najčešće izvodimo pesme Halida Bešlića, Harisa Džinovića, Miroslava Ilića, Hanke Paldum i Nade Obrić. Na njen hit ‘Dugo te, dugo očekujem‘ svi doslovno otkidaju.

Mirjana je istakla da joj je teže da peva novokomponovanu narodnu muziku, od one stare.

Inače, treba napraviti razliku između narodne muzike i cajki. Narodnjaci imaju taj neki laganiji ritam, vole ga generacije koje su živele u bivšoj Jugoslaviji. Cajke ne pevam jer su mi zahtevne za izvođenje, to je nekakav miks rumbe i sambe, divim se onim ženama koje to mogu s lakoćom da pevaju - rekla je ona za "Slobodnu Dalmaciju".
Na društvenim mrežama se mnogi prikazuju kao velike patriote i domoljubi, a onda se vesele uz narodnjake. To je licemerno. Nijedan muzički pravac se ne sme ismevati i razdvajati ljude, a mi kao društvo se moramo maknuti od te teme - rekla je Mirjana Bradić u intervjuu za gore pomenuti medij.

- Kad bi o tome stalno razgovarali onda Nemačka sigurno ne bi imala Nenu. Nikad mi nije palo na pamet da na cajke gledam kao na glazbu kojom bi se zgražavala, iako ih ne pevam i ne slušam. Licemerno je govoriti šta ko ne bi smeo slušati, treba poštovati svačiji izbor - zaključuje Mirjana.

Autor: pink.rs