AKTUELNO

U intervjuu za Pink.rs, glumica iskreno govori o svom detinjstvu, karijeri, šta je ispunjava i još mnogo toga.

Iva Štrljić je odrasla u umetničkoj porodici, kao ćerki glumca Milana Štrljića i balerine solistkinje Slavice, jedini put kojim je Iva mogla da ide jeste umetnost. Ona se oprobala u ulozi voditeljke, spisateljice, a njena prva ljubav svakako je gluma. Zato na pitanje šta je želela da bude "kada poraste", Iva ima samo jedan odgovor.

- Glumica. Ja zaista nisam nikada želela da budem nešto drugo, a tvrdoglavima i upornima želje se ispunjavaju - iskrena je bila Iva.

Foto: Aleksandar Danču

S obzirom na to da ste se oprobali u ulozi voditeljke, bavite se glumom i pisanjem, koje od ovih zanimanja vam je omiljeno?

- Lepo je kada je čovek svestran i to je ono što uvek naglašavam. Mislim da je prednost kada neko ima više talenata i kada ih godinama brusi, kada na njima radi, a ne zapostavlja ih. Nikada se nisam bavila nečim u čemu ne uživam i zato mi je čudno kada moram da odgovorim na ovo pitanje. Ako se u nečemu ne snalazim dovoljno vešto, toga se ni neću prihvatiti. Vodim i pripremam emisiju "Volim te" u okviru koje se trudim da podstaknem ljude na to da vole i život ispune svim onim što ih cini srećnim, nedavno mi je izašla treća knjiga ovaj put zbirka beogradskih ljubavnih priča "Voleti u Beogradu" i snimila sam film Anđela Jurkasa u Zagrebu "Happy End". Volim tako ispunjene periode, nisam neko ko ume sa praznim prostorom i slobodnim vremenom... Uvek u tim fazama osmislim šta bih novo mogla da radim. To je moj način za zivot - rekla je Štrljićeva za Pink.rs.

Foto: Miša Obradović

Svedoci smo da na malim ekranima sve izgleda sjajno i glamurozno, a neretko se desi da publika ima utisak da i glumci sa ovih prostora žive baš poput holivudskih zvezda i da su njihovi životi puni sjaja i glamura.

Volela bih da me zabljesne taj sjaj i u Holivudu pa da vam sa takvim iskustvom odgovorim na ovo pitanje. Ja na svoj posao nikada nisam gledala kao na nešto što ima veze sa glamurom niti sam ga zavolela zbog toga. Odrasla sam u umetničkoj porodici, od kada znam za sebe dane provodim u pozorištu i u baletskoj sali tako da je to moj vid disanja. Čak ni kao sasvim mala devojčica, kada bismo porodično izlazili u tadašnjim popularnim časopisima, vaspitavana sam tako da tu stvar nisam smatrala nečim što me izdiže od ostalih vršnjaka - kaže Iva i dodaje:

-  Mojim roditeljima je bilo ključno to da uvek budem čvrsto na zemlji. Bavim se poslom koji podrazumeva da sarađujem sa novinarima, ljudi me prepoznaju, ali i pored svega toga ja sam još jedna beogradska devojka koja ume da bude i povređena, i ljuta i ranjena i srećna i zaljubljena i odljubljena i zamišljena i setna... I kada sve to osetite onda shvatite da je baš taj raskoš osećanja možda i najglamurozniji.

I dok su je roditelji učili da je važno da ostane prisebna i normalna, Iva pamti i koje prve lekcije je naučila od mame i tate.

Sećam se da je tata insistirao na tome da dosta čitam i imao je običaj da redovno proverava koju sam novu knjigu pročitala i da me propituje dok je mama, solistkinja baleta, uvek za ručkom imala običaj da kaže "Ispravi se!" pa sam ja tako kao ispravljen prutić svuda sedela - kroz smeh je priznala Iva.

Foto: Miša Obradović

Iva Štrljić je do sada imala priliku da obuče venčanicu više puta, a dan pred svoj 39. rođendan, provela je upravo na fotografisanju u venčanicama.

- Moram priznati da nisam do sada zamišljala svoje venčanje, volim da obučem venčanicu, uradila sam to dvadeset puta do sada, dakle dvadeset brakova imam ali sve mi se nešto čini da će me moj iznenaditi... Samo da me ne uhvati nespremnu! Moram vam priznati da mi se od svih venčanica posebno svideo jedan kupaći kostim za venčanje a pošto sam neko ko obožava da pliva, bilo bi dobro da tog dana bude u blizini i neki bazen kao znak da ću se u braku snaći kao riba u vodi - našalila se ova glumica.

Mislim da je u životu važno imati pored sebe nekoga sasvim svog. Nekoga uz koga se srećan budiš... Nekoga na koga pomisliš sa radošću onda kada se ceo svet naroguši i postane namrgođen... To je jedino važno... Ne patim od forme. Nekome se brak desi, nekome ne desi ali ne meri se sreća time da li se dogodio ili ne. Sreća se meri nežnošću, pažnjom, brigom za onoga ko ti je važan kako god se nazvao oblik u kome se takva čudesna stvar odvija - rekla je Iva svoje mišljenje o udaji.

Vaše knjige govore o ljubavi, kakva je Iva kad voli i kakav treba da bude muškarac da je osvojio?

- Kada mi se sviđate, ja volim da vam pokažem da mi se sviđate, kada nisam zainteresovana biće vam jasno i da nisam zainteresovana. Ne manipulišem i nisam folirant. Kod mene nema onoga "daj mu šansu, ko zna možda ti se svidi posle"... Meni ako se odmah nije svideo, tek neće posle. Volim dobro vaspitane ljude, svako ko zna šta su karakteristike, one stare beogradske šmekerske škole razumeće me, volim hrabre muškarce, a džentlmene. Retka vrsta. Ali ja verujem u nju i nije mi žao da još čekam - rekla je Iva.

Šta za vas znači pojam sreće i postoji li dan kad se probudite neraspoloženi i nevoljni?

- Mir u srcu. A sada kada ste me ovo pitali, prvi put sam shvatila da se ja takva nikada ne budim... Uvek sam vedra kada ustanem i mogu odmah da se smejem i da pričam. Verujem da će čak i ako je juče bio lošiji dan, ovaj današnji da ga popravi.

Autor: J. Vučić

#Intervju

#Iva Štrljić

#glumica

'