AKTUELNO

U Kliničkom centru Srbije danas su laparoskopski operisana dva pacijenta sa karcinomom pankreasa i cistama na tom organu, a intervenciju je izveo ruski hirurg Igor E. Khatkov, vodeći evropski stručnjak u laparoskopskoj hirurgiji pankreasa.

Khatkov će i sutra uraditi još dve takve intervencije, a njegov rad na Prvoj hirurškoj klinici preko video bima pratilo je oko 50 hirurga iz cele Srbije.

Sa ruskim hirurgom razgovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dogovoreno je da prof. Khatkov povremeno dolazi u Srbiju i da obuči srpske hirurge laparoskopskoj hirurgiji pankreasa koja se ne radi nigde u regionu, ali i da naši lekari idu u Rusiju na usavršavanje.

- Dogovorili smo se da naši hirurzi ovladaju tom tehnikom, prvo u Beogradu a zatim ostala tri klinička centra u Srbiji - Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ova tehnika se ne radi u regionu i kada to savladamo bićemo lideri na ovom prostoru - rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa Khatkovim.

On je pojasnio da se radi laparoskopskom uklanjanju karcinoma debeleg creva, ali ne i pankreasa i da će veliki pomak za srpsku medicinu i zdravstvo biti napravljen kada domaći hirurzi ovladaju tom tehnikom.

Prof. Dejan Radenković kaže da će sutra i on izvesti jednu laparoskopsku operaciju pankreasa uz asistenciju prof. Khatkova.

- Benefit ove procedure je što nema velikog reza, mali je gubitak krvi, pacijenti se oporavljaju brže i posle tri, četiri dana idu kući. Oni koji treba da dobiju hemioterapiju dobijaju je brže jer se brže oporave - pojasnio je on.

Prof. Khatkov je ukazao na dobre kontakte koje ima sa Udruženjem hepatobilijarnih hirurga i endoskopskih hirurga.

- Radujem se što možemo da prenesemo hirurzima u Srbiji novo iskustvo. Imamo dobru saradnju i nadam se da će se ona i dalje razvijati - naglasio je čuveni ruski hirurg.

#hirurg

'