AKTUELNO

Dijana Budisavljević, koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 srpske dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, dobiće spomenik na Savskom keju.

To je danas odlučio Odbor za podizanje spomenika Dijani Budisavljević koji je doneo odluku i o raspisivanju konkursa za idejno rešenje spomen obeležja.

Predsednik Odbora Goran Vesić izjavio je da je odlučeno da spomenik Dijani Budisavljević bude postavljen na Savskom keju na levoj obali Save pored Spomenika žrtvama logora na Sajmištu.

- Odbor će do kraja ove godine raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Dijani Budisavljević. Očekujemo do sredine godine imamo izabrano rešenje za spomenik kako bi ono bilo realizovano u drugoj polovini godine - rekao je Vesić, saopštio je Sekretarijat za informisanje.

On je podsetio da je Dijana Budisavljević tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 srpske dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Deca koju je spasavala bila su uglavnom sa Korduna i Kozare. Dijanina akcija bila jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu. Sećanjem na herojski čin Dijane Budisavljević borimo se protiv revizije istorije jer je sve više pokušaja u Hrvatskoj da se smanji broj žrtvava u Jasenovcu kao i da se ovaj strašni logor smrti prikaže kao radni logor za zabavu - poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

#Goran Vesić

#Spomenik

'