AKTUELNO

Pod sloganom "Put uspeha", pod kupolama Beogradskog sajma zvanično je otvoren sedmi po redu Sajam sporta, na kome su se, među učesnicima više od 90 disciplina, predstavili i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na sportskom Sajmu privukao je pažžnju brojnih posetilaca, koji su iz prve ruke mogli da saznaju o uspesima koji su ostvarili vojni sportisti na domaćim i inostranim takmičenjima, kao i o tome koliko se pažžnje pridaje fizičkoj obuci i sportu u Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prvog dana sajma, štand je posetio i brigadni general Siniša Radović šef delegacije Republike Srbije pri CISM (Međunarodnog saveta za vojne sportove), kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Posebno atraktivan prikaz koji je privukao pažžnju brojnih posetilaca bila je demonstracija borilačkih veština, kojom su se gostima prvog dana sajma predstavili pripadnici Specijalne brigade i pripadnici jedinice Vojne policije specijalne namene "Kobre".

Foto: Ministarstvo odbrane

Današnji sajamski dan obeležžio je i 13. nacionalni seminar Sportskog saveza Srbije, kome su prisustvovali načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, kao i potpukovnik Aleksandar Miloradović, član Delegacija Republike Srbije pri CISM.

Govoreći o značaju učešća na Sportskom sajmu i dostignućima u sportu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potpukovnik Miloradović je učesnicima skupa predstavio i plan razvoja sporta u okviru Ministartsva odbrane i Vojske Srbije.

- Za 1. januar 2019. godine planirano je formiranje Sportske jedinice u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je doneo odluku o formiranju ove jedinice, u čijem sastavu će biti sadašnji pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i vrhunski sportisti Srbije, međunarodnog i domaćeg ranga - naglasio je potpukovnik Miloradović.

Prema njegovim rečima, uočen je trend da sve veći broj oružžanih snaga stvara specijalizovane formacije u svojim sastavima, omogućavajući im vrhunske uslove za treninge kako bi dostojno predstavljali svoju držžavu i vosjku.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Ulaskom u profesionalnu vojnu službu renomirani sportisti podižžu ugled oružžanih snaga u držžavi, a kroz visoka sportska ostvarenja na međunarodnom planu promovišu svoju zemlju i kreiraju bolji imidžž nacionalnih oružžanih snaga - naglasio je potpukovnik Miloradović.

Kako je istakao, planirano je da sportska jedinica u svom sastavu ima jednog rukovodioca i jednog trenera, koji će biti pripadnici Vojske Srbije u činu oficira, i po trojicu sportista u oficirskim i podoficirskim činovima. Ostalih 12 mesta, kako je dodao, biće dodeljeno renomiranim srpskim sportistima.

U svom izlaganju na današnjem skupu, potpukovnik Miloradović se osvrnuo i na značaj fizičke obuke Vojsci Srbije, učešće pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na takmičenja pod okriljem Međunarodnog saveza za vojne sportove - CISM, najznačajnij aktivnosti Delegacije naše zemlje pri CISM u 2019. godini, kao i o unapređenju saradnje sa Ministartsvom omladine i sporta, Sportskim savezom Srbije, Olimpijskim komitetom Srbije i drugim sportskim organizacijama i savezima.

Foto: Ministarstvo odbrane

Nakon izlaganja na 13. Nacionalnom seminaru, pažžnju posetilaca privukla su i dešavanja na terenima u okviru hale 1 Beogradskog sajma, gde su svoje sposobnosti i uvežžbanost predstavile tri ekipe Vojske Srbije - odbojkaška žženska ekipa Vojne gimnazije i dve ekipe sa Vojne akademije, muška košarkaška - 3x3 ekipa i žženska futsal ekipa.

Manifestacija je otvorena 23. novembra i trajaće do nedelje 25. novembra, dodaje se u saopštenju.

#Ministarstvo odbrane

#Sport

#Vojska

#sajam

'