AKTUELNO

U centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, danas je otvorena Interaktivna postavka „1918“, multimedijalna izložba posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

- Ova veličanstvena izložba vratila nas je u vreme kada smo pre sto godina, nakon višedecenijskih napora naših predaka u Prvom svetskom ratu, ugledali slobodu - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem otvorio izložbu.

Otvaranjem ove izložbe, koja oživljava našu istoriju i njene velikane, kako je istakao, počelo je obeležavanje stogodišnjice od završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, dvodnevne manifestacije koju su zajednički pripremili Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad.

- Četiri velike zavetne misli, koje smo nasledili od velikana tog vremena, i danas krase Vojvodinu, a to su sloboda, ravnopravnost, zajedništvo i napredak, i na tome ćemo nastaviti da gradimo našu budućnost - izjavio je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da su ova dva dana važna ne samo za Vojvodinu, već za ceo srpski narod.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Naša generacija ima privilegiju da obeleži stogodišnjicu ova dva velika jubileja i to je nešto što nikada ne smemo da zaboravimo - rekao je gradonačelnik Vučević.

Postavka u Dunavskoj ulici, predstavlja sedam događaja iz Velikog rata: Sarajevski atentat, početak Velikog rata, Kolubarsku bitku, Plavu grobnicu, proboj Solunskog fronta, heroine Velikog rata i oslobođenje Srbije.

Putem mobilne aplikacije, posetioce će kroz ove događaje „voditi“ velikani koji su obeležili te prelomne trenutke Velikog rata: Gavrilo Princip, Nikola Pašić, Živojin Mišić, srpski vojnik, kralj Aleksandar, Milunka Savić i Kralj Petar Prvi.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Postavka u Zmaj Jovinoj ulici, predstavlja dođaje koji su prethodili Prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, velikane tog vremena, ali i manje znane junake koji su u borbi za slobodu dali ogroman doprinos. Izložbu prati i dramski program, u okviru kog 50 glumaca podseća posetioce na to kako je realizovana ideja Prisajedinjenja.

#Igor Mirović

#Izložba

#Novi Sad

'