AKTUELNO

Kolač je neizostavan deo praznične trpeze.

Česnica je obredni hleb koji se mesi samo za Božić. Spada u kategoriju obrednih hlebova kao što su slavski kolač, zadušni hlebovi, kravaji. Česnica je najraširnije ime, mada se u pojedinim krajevima zove i veselica, pogača. Najčešća česnica je pogača umešena od belog brašna i bez kvasca. Kolač se mesi na Badnje veče ili na božićno jutro, u zavisnosti od običaja u različitim krajevima.

Božićna trpeza je uvek mrsna. Na trpezi se nalazi sve što je još u jesen spremljeno ili nabavljeno za zimu. Ima tu pršute, slanine, kavurme, čvaraka, švargli, kobasica, kajmaka, mladog i prevrelog sira, vruće proje, sarmi, podvarka, turšije, kiselog kupusa, struganih rotkvi, ajvara. Praseće pečenje nije potrebno pominjati. Osim prasetine obavezna je česnica.

Foto: Wikipedia

Voda kojom se zamesi česnica je "nenačeta voda" odnosno voda koja se u ranu zoru zahvati sa izvora ili bunara. Testo se umesi čvrsto kao za hleb a zatim ostavi oko dva sata na toplom mestu da testo samo „radi“. Nekad se česnica pekla u crepulji pod sačem, a danas se to radi u pećnici na temperaturi između 180 – 200 stepeni. Česnicu umešenu od jednog kilograma brašna treba peći oko sat i četvrt na pomenutoj temperaturi. U nekim krajevima Srbije česnicu mesi domaćin, a negde domaćica. Nekog određenog pravila nema.

Česnicu svi pridržavaju rukama i lagano okreću dok domaćin obavlja mirobožanje. Mirobožanje je jednostavno. Dok se česnica okreće domaćin izgovara reči: "Mir Božiji!", a prisutni odgovaraju: "Hristos se rodi!". Domaćin ponovo izgovara. "Mir Božiji!" a prisutni odgovaraju: "Da nam žito rodi!".

Zatim se česnica lomi i traži novčić ili zrno drena. Oni koji u svom parčetu pronađu znamenje imaće više sreće.

Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

Foto: Printscreen Youtube

Donosimo vam recept za tradicionalnu česnicu koja će se sutra naći na prazničnoj trpezi:

U 250 ml mleka i 250 ml mlake vode rastope se kašičica šećera i dve kašičice soli.

U kilogram mekog brašna stavi se 75 grama putera, jedno celo jaje i jedno žumance. Sve se to dobro mesi oko 15 minuta, a potom se stavi novčić i dren.

Pogača se oblikuje i spusti u pleh premazan margarinom, a gornja površina se premaže žumancetom i uz pomoć dve viljuške podiže testo radi ukrašavanja.

Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Ako ste ljubitelj tradicije, vašu česnicu ukrasite simbolima poput hristograma, zvezde, krugova ili otiska ključeva i češlja.

I. P.

#Božić

#Crkva

#Hleb

#Praznik

#Česnica

'