AKTUELNO

Na lokalitetu Viminacijum posetioci će imati priliku da uživaju u različitim atraktivnim sadržajima poput legionarskog poligona, orijentiringu i ziplajnu, streljaštvu...

"Viminacijum avantura park" otvoren je danas u okviru arheološkog kompleksa Viminacijum kod Kostoca.

Park je otvorio ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, koji je tom prilikom i sam isprobao vožnju ziplajnom.

On je rekao da su ovakvi sadržaji zanimljivi i dobri za promociju Viminacijuma kao svojevrsne turističke atrakcije.

- Ovo je jedan od retkih primera da od arheološkog nalazišta dobijete prvorazrednu turističku destinaciju - rekao je Ljajić i dodao da više od 100.000 ljudi poseti to arheološko nalazište, od čega 40 odsto čine strani gosti.

Foto: Tanjug

Ljajić je rekao da je arheološki kompleks, zahvaljujući kreativnosti, sposobnosti i posvećenosti svih onih koji u njemu rade, danas jedna od važnih turističkih destinacija u zemlji.

On je rekao da će to brzo postati i izletnička destinacija i da se očekuje veliki broj đačkih ekskurzija već iduće godine.

Foto: Tanjug

Istakao je da su manje-više svi kapaciteti u Viminacijumu popunjeni od marta do decembra iduće godine, te da će oko 20.000 dece posetiti ovaj kamp.

- Ovo može biti i dobra kongresna destinacija koja će okupiti ljude iz različitih oblasti, ne samo nauke. Ima dovoljno smeštajnih kapaciteta, gde se, pored njih, može uživati i u drugim pratećim sadržajima. Zadovoljni smo što u ovom delu Srbije dobijamo značajnu destinaciju i verujem da ćemo narednih godina imati značajan broj gostiju, stranih i domaćih - rekao je Ljajić.

Na lokalitetu Viminacijum posetioci će imati priliku da uživaju u različitim atraktivnim sadržajima poput legionarskog poligona, orijentiringu i ziplajnu, streljaštvu...

Foto: Tanjug

Osim toga, ideja je da se deca i mladi kroz različite edukativne radionice upoznaju sa arheologijom, antropologijom, starim zanatima, slikarstvom i mnogim drugim tehnikama.

Svaka od prepreka u parku nosi ime jednog od rimskih imperatora, a svi koji posete kompleks će moći da vide kako su se oni obučavali, jer je ideja bila da se vratimo u vreme od pre 2.000 godina i sve što su oni radili i kako su se takmičli preslika u savremeni ambijent.

Avantura park je koncipitan i dizajniran u temi rimskih legionara, a visinsi poligon smešten je na dva hektara površine, na drvenim stubovima visine od osam do 12 metara.

Time je za tinejdžere stvoren jedan kreativan i zabavan kamp.

Foto: Tanjug

Direktor arheološkog lokaliteta Viminacijum Miomir Korać rekao je da je cilj bio da se kod dece neguje timski duh odnosno kako da zajedničkim snagama mogu da napreduju, usavršavaju se i postižu rezultate.

Od marta do decembra iduće godine svi kapaciteti su popunjeni, rekao je Korać i dodao da ovo nije jedini projekat na tom lokalitetu, već da je Ministarstvo turizma do sada uložilo 100 milona dinara.

#Rasim Ljajić

#Viminacijum

'