AKTUELNO

Promocija knjige "Politika i ljudi" Slobodana Vuksanovića, nekadašnjeg ministra prosvete, održana je danas u knjižari "Akademija" u Beogradu.

- Knjiga prati najvažnije događaje u našem političkom životu, od najave osnivanja prve opozicione stranke krajem novembra 1989. godine do nedavnog mog, meni važnog, sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i profesorom Milijom Bogavcem - rekao je Vuksanović.

Kako je dodao, knjigu je napisao na nagovor jedne od naših vodećih istoričara književnosti - profesorke Zorice Hadžić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Naveo je da bi knjiga čitaocima mogla da bude zanimljiva jer, između ostalog, pruža mogućnost da bolje razumeju zašto Srbija danas ima opoziciju takvu kakvu ima.

Foto: Tanjug

Na promociji je, između ostalih, govorio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da je imao priliku da učestvuje u nekim događajima opisanim i knjizi "Politika i ljudi" i da mu je bilo veliko zadovoljstvo da je pročita.

- Slobodan je imao različite uloge u tim događajima, i pasivne i aktivne i rukovodeće, ali uvek je imao svoj stav, čuvao svoj ponos, trudio se da ono što misli i kaže i da svoje ideje realizuje kroz pozicije na kojima se nalazio i to je nešto što je njegova velika vrednost - rekao je Vesić.

Kako je naveo, ova knjiga ne znači da Vuksanović završava sa politikom jer je on, dodao je, i dalje važan akter naše politike.

- Ne toliko aktivan, ali poznaje ljude, prati šta se dešava i u tom smislu mislim da će Slobodan imati razloga da napiše još nešto - dodao je Vesić.

Istakao je da je knjiga "Politika i ljudi" lišena predrasuda o bilo kome iako je, dodao je, Vuksanović sa nekima od ljudi o kojima je pisao bio u dobrim odnosima, a sa nekima ne.

Foto: Tanjug

- Drago mi je što je izašla ova knjiga i hvala Slobodanu što sam akter u nekoliko događaja. Za neke od nih se verovatno ne bi ni znalo da on to nije napisao - rekao je Vesić i zaključio:

Ovo što je uradio Slobodan je zaista važno ne samo sa stanovišta istorije, da neko može iz prve ruke da pročita šta se desilo, već i zato što pokazuje da političari treba da prednjače u svemu, ne samo da budu prvi po privilegijama, već i po tome da pokažu da poštuju prave vrednosti i da su spremni da čitaju i uče celog života jer je to nešto što treba da bude putokaz nekim mlađim političarima kako treba da se ponašaju".

Prema rečima recezenta Branislava Popovića, najveća vrednost knjige je to što Vuksanović ne pretenduje da u njoj sebe predstavi ni kao glavnog junaka, ni kao ličnost koja je nužno ili uvek u pravu.

- U njoj možete pročitati ispovest jednog čoveka koji je mogao biti bilo ko od nas ko se našao u politici - dodao je on.

#Goran Vesić

#Politika

#knjiga

'