AKTUELNO

U okviru Gradskog centra za socijalni rad u Jagodini, biće osnovano Savetovalište za decu i mlade u sukobu sa zakonom.

Inicijativu je pokrenuo Gradski centar, prihvatilo Gradsko veće, a sutra će o Savtovalištu raspravljati i odbornici Skupštine grada. godišnje.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Biserka Jakovljević je objasnila da je reč o Savetovalištvu, koje će raditi kao posebna Radna jedinica Centra, koje će pružati savetodavne, socijalno edukativne usluge socijalne zaštite sa ciljem podrške organizovanoj zaštiti i unapređenju položaja dece i mladih u sukobu sa zakonom.

- Dece i mladih u sukobu sa zakonom, odnosno dece i mladih sa izrečenim vaspitnim nalozima, vaspitnim merama i posebnim obavezama, dece i mladih sa problemima u ponašanju, dece i mlaih u riziku od izdvajanjua iz porodice, dece i mladih iz disfunkcionalnih porodica i iz porodica sa elementima porodičnog nasilja, dece i mladih bez roditeljskog staranja, dece i mladih u postupku razvoda braka, a radilo bi se i na unapređenju položaja roditelja, staratelja i hranitelja, kao i drugih lica značajnih za razvoj korisnika - precizirala je Jakovljević.

Svrha je da se primenom raznovrsnih aktivnosti omogući korisnicima da razviju socijane i životne veštine za rešavanje problema, kao i da poboljšaju svoje socijalno funkcionisanje i socijalnu integraciju, dodala je Jakovljević.

- Mišljenja smo da ćemo sa Savetovalištem, ustanoviti kvalitetniju zaštitu dece i mladih u problemima, postići njihovu bolju uključenost u društvenu zajednicu - zaključila je Jakovljević.

Pre nekoliko dana u Skupštini grada Jagodine potpisan je Sporazum između Gradskog centra i Centra za socijalno preventivne aktivnosti (GRIG), po komeće maloletna lica "u riziku" i sa "vaspitnim nalogom" u Jagodini, od Nove godine kaznu odrađivati kroz rad bez naknade u KJP "Standard", ZOO vrtu, Jagodinskom sportskom savezu (JASA) i Crvenom krstu. Takve dece i mladih je u Jagodini oko 20

#Jagodina

'