AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su danas na poligonu "Nikinci" obuku pripadnika VS u rukovanju, korišćenju, upotrebi i osnovnom održavanju novog oklopnog borbenog vozila "Lazar 3".

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Vulin je istakao da se danas kruniše inicijativa predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića koju je pokrenuo još kao ministar odbrane, da se u srpsku vojsku uvede najsavremenije borbeno vozilo pešadije. Zahvaljujući toj inicijativi, ove i naredne godine Vojska Srbije će se intenzivno naoružavati i opremati najsavremenijim sredstvima, najavio je Vulin.

Kako je rekao, "Lazar 3" je danas dobio i posadu Vojske Srbije, obučene pripadnike koji mogu da ga koriste i koji svoje znanje mogu da prenose i drugima.

- Danas sam ponosan i srećan jer je ovo naše borbeno vozilo. Ovo je prvi put posle više od 30 godina da smo mi svojom pameću, znanjem i novcem napravili ovakvo savremeno sredstvo - rekao je Vulin, navedeno je u saopštenju.

Dodao je da je osamdesetih godina tadašnja SFRJ pravila borbena vozila i da je, od tada do danas, ovo prvi put da Vojska Srbije dobija tako savremeno i moćno sredstvo iz sopstvene proizvodnje.

Ministar je podvukao da su "Lazara 3" napravili domaći instruktori, pamet, novac, fabrički kapaciteti.

Foto: Tanjug

- Samo ono što sami proizvedete - to je vaše. Samo ona tehnologija koju sami osvojite - to je vaša tehnologija. To niko ne može da vam uzme. Vojsci Srbije niko više ne može da uzme sposobnost da se oprema, naoružava i jača - poručio je Vulin.

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović istakao je da je reč o završnoj fazi osposobljavanja pripadnika armije u upotrebi novog borbenog vozila "Lazar 3".

Kako je rekao, opremanje je jedan segment u procesu podizanja operativnih sposobnosti vojske, a najvažniji segment, koji se odnosi na upotrebu tog vozila, priveden je kraju.

- Bez sumnje, dobili smo nukleus pripadnika Vojske Srbije koji će u početnoj fazi implementirati svoja znanja u delu koji se odnosi ne samo na upotrebu borbenog vozila, nego i na upotrebu jedinica u taktičkom i doktrinarnom načelu. Ja sam potpuno zadovoljan prikazanim i integracijom borbenog vozila i ljudstva i svime što smo videli - rekao je Mojsilović.

Foto: Tanjug

Prema rečima pomoćnika direktora "Jugoimport-SDPR" Aleksandra Lijakovića, "Lazar 3" je ovim prikazom ušao, posle obuke pripadnika Vojske Srbije, u naoružanje Vojske Srbije.

- Ovo nije samo model novog vozila, već je i po konceptu sasvim novo vozilo. Reč je o oklopnom borbenom vozilu, 8h8, urađenom po svim kriterijumima vodećih vozila zapadnog porekla, pre svega - istakao je Lijaković.

Kako je pojasnio, vozilo obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim oprecijama, ali i klasičnim sukobima srednjeg intenziteta.

Foto: Tanjug

Potpukovnik Goran Jovanović iz Uprave za planiranje i razvoj, koja je taktički nosilac za borbeno vozilo "Lazar 3", istakao je da je zadovoljan i današnjom obukom i novim vozilom.

- Dobili smo složeno sredstvo, ali ne toliko da se na njemu ne možemo tako brzo obučiti. Borbeno vozilo 'Lazar 3' u rangu je ostalih borbenih vozila koje koriste zemlje u regionu - rekao je Jovanović i dodao da je upravo takvo sofisticirano vozilo potrebno oj Vojsci Srbije.

Među onima koji su danas bili na poligonu "Nikinci" bio je i desetar Predrag Novković iz 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske, koji je više od mesec dana na tom poligonu bio na obuci za "Lazara 3".

- Obuka je bila vrlo naporna, ali za nas nije predstavljala problem. Usavršili smo se za to vozilo i veoma smo zadovoljni i obukom i vozilom - naveo je Novković.

Pripadnicima Vojske Srbije uručeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci na OBVT "Lazar 3".

#Aleksandar Vulin

#Ministarstvo odbrane

#Vojska

'