AKTUELNO

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukic Dejanović obišla je danas bebe koje su rođene u porodilištima u Beogradu u novoj 2019. godini i poručila da će država nastaviti da podstiče radanje.

- Novorođene bebe daju lepu nadu za 2019. godinu. Ocčekujemo da će pronatalitetna politika naići na veće razumevanje svih koji mogu da podstaknu rađanje - rekla je Đukić Dejanović nakon obilaska porodilišta u Beogradu i dodala da joj je zadovoljstvo što nova godina počinje vestima da se rađaju zdrave bebe i da su mame zadovoljne i srećne.

Đukic Dejanović je obišla porodilišta u KBC Zvezdara, GAK-u u Višegradskoj, Narodnom frontu, bolnici Dragiša Mišević i KBC Zemun i kratko razgovarala sa mamama koje su se porodile posle ponoći.

- Porođaji su protekli u najboljem redu i bebe su dobile odlične ocene. Tako da su prve ocene za Srbiju iz porodilista takode odlicne - kazala je Đukic Dejanović.

Govoreci o populacionoj politici, Đukic Dejanović je kazala da ce izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je oštetio pojedine porodilje i trudnice, biti u skupštinskoj proceduri početkom godine.

Navodeći da je zakon, čija je primena počela od 1. jula 2018, predvideo neuporedivo veća davanja države porodicama sa decom i obuhvatio najveći broj žena, Đukic Dejanović je rekla da je komisija analizirala svaki pojedinačni slučaj i da je ocenjeno da ipak postoji prostor da se neka rešenja poboljšaju.

Predloženo je da zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugacije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje.

Foto: Tanjug

- Ocenili smo da žene koje imaju velika primanja kad odu na trudničo bolovanje ili na bolovanje zbog nege deteta treba da dobijaju više od tri prosečne plate. Žene koje su radile manje od šest meseci, u prva četiri meseca imaju nešto manja primanja i to se mora ispraviti. I treća kategorija su one žene koje su se zaposlile, u istom mesecu zatrudnele i iz zdravstvenih razloga morale otvoriti bolovanje. Sva davanja se inače računaju na prethodni mesec, a one ga nemaju, pa smo predložile da i one imaju određena primanja - kaže ministarka.

Dodaje da o tim izmenama treba da raspravlja i vlada, te da ce nakon toga predlog zakona otići pred poslanike u Skupštinu Srbije.

Đukic Dejanović kaže da zakon ne predviđa mogućnost retroaktivne primene, tako da već oštećene porodilje neće moći da dobiju naknadu za to, ali da postoji sugestija poslodavcima i lokalnim sredinama da u budžetima planiraju davanja za svako novorođeno dete i za svaku trudnicu.

Kaže i da će država raditi na što većem usklađivanju rada i roditeljstva.

- Mi u Srbiji vidimo roditelje kao nekoga ko radi, zarađuje, obezbeđuje egzistenciju svojoj porodici, deci i sebi i mislimo da usklađenost roditeljske obaveze i radnih obaveza, a u dogovoru sa poslodavcima, treba da bude na višem nivou - ističe ministarka.

#Bebe

#Bolnica

#Slavica Đukić-Dejanović

'