AKTUELNO

Jednom se slave Nova godina i Božić, ali treba voditi računa da se ne pretera sa jelom i pićem, savetuju stručnjaci za ishranu, posebno hroničnim bolesnicima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom i srčanim problemima, ali i zdravima.

Kako odoleti iskušenjima, a ako se ne odoli - kako očistiti organizam od toksina i štetnih materija unetih kroz hranu i piće?

- Prvi korak je da shvatimo da jaku i kaloričnu hranu treba uneti za ručak ili večeru, a da doručak i drugi obrok u toku dana budu skromniji i laganiji - ukazuje dijetolog Tatjana Mraović.

Naglašava da uz obilne obroke treba piti više vode, jer to pomaže organizmu da se oslobodi nataloženih toksina i velike količine soli iz hrane i pića.

- Obično se popije dve, tri čaše vode dnevno, što nije dovoljno, a nemamo običaj ni da pojedemo laganu supu ili da pijemo čajeve. Preporuka je da se nakon prejedanja pojede neslana supa ili popije čaj bez šećera, i dosta vode, jer će ona izvući toksine i so i pomoći da se snizi pritisak - kaže Mraović i napominje da treba popiti i do dve litre vode.

Mraović savetuje i da se nakon praznika na tanjiru nađe što više povrća koje je niskokalorično i može se, kaže, pojesti u većim količinama.

Foto: Pink.rs

- Povrće jesti i za doručak i za užinu, a obavezno povećati porciju salate uz ručak i večeru, posebno od šargarepe i kelerabe, neslanu i sa što manje soli - navodi dijetolog.

Savetuje i da se na jelovniku nađu nemasna mesa, da se izbegava prženo i pohovano meso zaliveno pavlakom ili rolovano meso u slanini i kačkavalju.

- Ne treba preterivati ni sa količinom nemasnih mesa i povrća, i to treba ograničiti da bismo se rešili viška kilograma. Preporučena količina za žene je oko 100 grama mesa, a za muškarce do 200 grama - kaže Mraović.

Predlaže i da se slatkiši zamene dvema suvim šljivama, jednom suvom smokvom ili dve kajsije ili šakom orašastih plodova.

Osim na čišćenje organizma od toskina, akcenat stavlja i na fizičku aktivnost koja, kako objašnjava, delovanjem na receptore povezane sa insulinom povećava potrošnju šećera, reguliše metabolizam i smanjuje apetit.

Mraović tvrdi da fizička aktivnost koja se praktikuje sat-sat i po dnevno, pet puta u nedelji, daje rezultate već za dve-tri nedelje.

- Posetite centre za vežbanje, šetajte ili radite ono što vam prija, ali da se dobro oznojite, a da puls bude oko 110 za sredovečne ili 140 za mlađe. Tek tada počinju sagorevanje masnih naslaga, trošenje šećera i gubitak apetita i odlična reakcija - napominje Mraović.

Nutricionista Milka Raičević predlaže da se svaki dan počne detoksikacijom usne duplje sodom bikarbonom ili maslinovim uljem.

Foto: Pixabay.com

- Na četkicu za zube, na drugu stranu, stavite sodu bikarbonu, recimo gram, očistite jezik i isperete, a drugi gram razmutite i popijete. Drugi način je maslinovim uljem tako što se drži u ustima 20 minuta i nakon toga ispljune - kaže Raičević i podvlači da je važno unositi i dovoljno tečnosti i predlaže da se tokom dana pije ''sas voda'' u koju se doda dva limuna, svež krastavac, malo nane i đumbira.

Dodaje i da su čajevi, supe i čorbe dobra rešenja za čišćenje organizma, a efektnom smatra i detoksikaciju posredstvom kože:

Osim u sauni, to možete da uradite i u svom kupatilu. U kadu sa vodom sipajte eterična ulja bora, čempresa, lavande ili ruzmarina, dodajte kakao buter i malo morske soli i potopite se u taj rastvor - predlaže Raičević i dodaje da se ''kućni spa tretman'' upotpuni detoks čajem ili napitkom od sveže cvekle, šargarepe i jabuke, kao i da se vodi računa da se tog dana na jelovniku nađu samo povrće i vitaminske salate.

Za bolji efekat preporučuje tronedeljni program detoksikacije sa lanom i kefirom.

- Prvih sedam dana za doručak pomešajte kašiku lanenog brašna sa 150 ml kefira, druge sedmice po dve kašike lana i 150 ml kefira, a treće sa tri kašike lana - navodi Raičević.

Foto: Pixabay.com

Upitana kako sprečiti prejedanje tokom praznika, Raičević sugeriše da je prvi korak da ne treba čekati da se pregladni.

- Kao drugo, kombinujte što više salata - kupus, zelenu salatu, krastavac jer sadrže mnogo vode i vezaće toksine, dati sitost i nećete pojesti onoliko koliko ste naumili - savetuje nutricionista i dodaje:

Jednom se slave Nova godina i Božić. Nije dobro odricati se od svega, ali vodite računa da ne preterate sa jelom i pićem'', kaže Raičević koja za mamurluk predlaže proverene recepte, kiseo kupus ili čorbu od paradajza.

#Hrana

#Praznik

#toksini

'