AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Grad Beograd u 2018. godini izdao građevinskih dozvola za 1.009.221 kvadratni metar čime već drugu godinu za redom prebacuje milion kvadrata godišnje.

- Grad Beograd je tokom prošle godine izdao 976 lokacijskih uslova i 228 građevinskih dozvola iz nadležnosti grada koja se odnosi na objekte preko 800 kvadrata. Za objekte manje od 800 kvadrata građevinske dozvole izdaju gradske opštine. Ukupna kvadratura na osnovu građevinskih dozvola koje je Grad Beograd izdao iznosi 1.009.221 kvadratni metar. To znači da Grad Beograd već drugu godinu zaredom izdaje građevinske dozvole za preko milion kvadrata što jasno govori o građevinskom bumu u Beogradu - rekao je zamenik gradonačelnika Vesić.

U poređenju sa uspešnom 2017. godinom prošle godine je u Beogradu izdato 17 odsto više građevinskih dozvola i 16 odsto više lokacijskih uslova, naveo je Vesić i dodao da je 2011. godine Grad izdao građevinskih dozvola za 197.037 metara kvadratnih, 2012. godine za 242.567 metara kvadratnih dok je prošle godine izdato građevinskih dozvola za 1.002.015 metara kvadratnih, a ove godine za 1.009.221 metara kvadratnih.

- Ovi podaci kao i činjenica da su 2012. godine u Beogradu izdate 104 građevinske dozvole, a 2018. godine 222 dozvole jasno govori koliko je naša politika uspešnija – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da očekuje da će oštre mere koje je država preduzela krajem godine kako bi se zaustavila bespravna gradnja dati rezultate i dovesti do izdavanja većeg broja građevinskih dozvola u 2019. godini.

- Zaustavljanje bespravne gradnje zbog čega je Vlada Srbije menjala zakone bilo je naš najveći izazov u pršloj godini. Prema Nacionalnoj strategiji rizika bespravna gradnja označenakao najveća opasnost za pranje novca stečenog nelgalnim aktivnostima. Oni koji su bespravno gradili nisu samo prali novac već nisu plaćali obaveze prema državi i lokalnim samoupravama kao što su porezi i naknada za građevinsko zemljište i gradili su objekte van svih standarda za čiju sigurnost niko ne može da garantuje - naveo je Vesić i najavio da će Grad Beograd u januaru 2019. godine početi sa rušenjem bespravnih objekata, prvo onih koji se nalaze na javnom zemljištu namenjenom izgradnji infrastrukture.

Prema njegovim rečima, već u ovom mesecu Grad Beograd će u katastru, na osnovu ovlašćenja koja daju izmene zakona, upisati zabeležbu o zabrani prometa na svim nelegalnim objektima koji su izgrađeni, a biće objavljen javno taj spisak kako bi građani bili upoznati sa ovom činjenicom prilikom odluke o kupovini stana.

- Grad Beograd će uskoro otvoriti posebnu telefonsku liniju i mejl adresu gde će građani moći anonimno da prijavljuju bespravnu gradnju, a gradska inspekcija će na takve prijave zajedno sa tužilaštvom izlaziti u roku od 24 sata. O svemu će biti odmah obaveštavana javnost preko zvaničnog sajta Grada Beograda - pojasnio je Vesić.

On je istakao da je bespravna gradnja dugo tolerisana u našem društvu, a kao jedan od najgorih primera naveo je vrtić u Altini koji je bespravno izgradio, bez građevinske dozvole, privatni investitor.

- Tadašnje rukovodstvo Grada ne samo da je dopustilo ovu bespravnu gradnju već je 2010. godine, odmah po završetku izgradnje, iznajmilo bespravni objekat po basnoslovnoj ceni od 29.637 evra mesečno prvih godinu dana, a potom po ceni od 23.710 evra mesečno koliko grad plaća bespravnom investitoru. Dakle, tadašnji gradonačelnik ne samo da je 2010. godine dopustio da se izgradi bespravni objekat, ne samo da nije namerno gradio državne vrtiće u Altini da ne bi pravio konkurenciju ovom privatnom, već je iznajmio bespravni objekat po ceni višoj nego na Terazijama i tako direktno pomagao bespravnu gradnju - naveo je Vesić.

Vesić je istakao kako je Grad Beograd u 2018. godini doneo nekoliko odluka kojima treba da se pospeši gradnja kao što je to da svi investitori koji ulažu preko 50 miliona evra imaju pravo na posebnu Radnu grupu u kojoj se nalaze predstavnici svih državnih organa i organa lokalne samouprave važni za realizaciju investicije, mogućnost da investitori dobiju popust i prilikom izgradnje nedostajuće infrastrukture, da se garancija i obaveze prema Gradu plaćaju fazno kako se razvija investicija, a ne odmah i omogućeni se veći popusti prilikom plaćanja naknade za građevinsko zemljište jednokratno.

- Zato je danas Beograd grad kranova koje niste mogli da vidite do 2013. godine i zato danas imamo skoro 1.500 aktivnih gradilišta - zaključio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

#Goran Vesić

'