AKTUELNO

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće, komentarišući najavljene izmene krivičnog zakonika, rekla je da podržava predlog koji je dat jer je to neka vrsta rešenja, bez obzira što se mogu čuti razne izjave ovih dana.

- Mislim da su to dobre stvari i da su dobre za žrtve. Stalno se priča o nasilnicima, a niko ne priča o žrtvama. Dece o kojoj govorimo, gde je predviđena doživotna kazna zatvora, više nema... Treba ponekad da se stavimo u ulogu nekog ko je izgubio nekog, pa da se onda pitamo da li bi onda ovoliko polemisali – ocenila je Stanojević za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, stalno se sreće sa žrtvama nasilja i vidi koliko je to teško.

Foto: TvPink Printscreen

Stanojević je istakla da su nasilnici u porodici uglavnom povratnici.

- Onaj ko je učinio krivično delo nasilja u porodici, proveo određeno vreme u pritvor i uglavnom se to delo ponovi. Oni posle isteka zabrane prilaska ponovo dođu u kontakt sa ženom koja je bila žrtva – podsetila je Stanojević.

Lazar Glišović, kriminolog i advokat, izjavio je da je usud zakonodavstva u Srbiji da i kada postoje dobri zakoni, oni se ne primenjuju.

- Govorimo o konkretnim izmenama, to nije tolika novost. Pre dva meseca potekla je inicijativa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji se upravo odnosi na povratnike ili višestruke povratnike, koji kao svoju delatnost vrše određena krivična dela. Najčešće su to krivična dela nasilja i krivična dela sa opojnim drogama – rekao je Glišović i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- Tu postoji ideja da dođe do znatnog pooštravanja u smislu da će sudija nakon trećeg izvršenja istog dela moći da primeni znatno strožiju sankciju – kazao je Glišović.

Aleksandar Perišić, ispred udruženja sudija i tužilaca, rekao je da je iz najava evidentno da će se ići u pooštravanje postojećih kazni.

Foto: TvPink Printscreen

- Može se govoriti o jednoj ozbiljnijoj izmeni krivičnog zakonodavstva u pravcu povećanja zaprećenih kazni – kazao je Perišić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Nasilje

#Vesna Stanojević

#Zakon

'