AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj ceremoniji otvaranja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. u novosadskoj Sinagogi.

- Nisam ničim zaslužio takvu čast da govorim večeras ovde pred vama, osim što nisam smetao, kao i drugi koji se bave ovim poslom. Gledaćemo da više pomognemo. Naučio sam večeras više nego što sam mislio da mogu da naučim. Imaće Novi Sad više nego ikada uređene fasade, uložićemo novac u nove puteve, dovešćemo još fabrika...večeras sam video novu energiju i novu nadu koju ova deca  i ovi mladi donose. Kada to vidite za budućnost ne brinete. Toliko ste ispred nas da sam siguran da će i Srbija koju gradite biti mnogo ispred ove današnje koju ostavljamo vama - rekao je Vučić.

Kako je dodao, čast da Novi Sad bude Omladinska prestonica Evrope treba sve nas da opomene sve nas koga moramo da pitamo kada o budućnosti razmišljamo.

Foto: Tanjug

- Vi ste ti kojima se Srbija ostavlja, koji nastavljaju i koji će da predvode. Dobili ste priliku da načite u pravo vreme ono što je najvažnije. Ništa, pa ni politika ne može da leži na rečima i parolama, već na projetima, planovima i radu i rešenosti da odgovorite na izazove. Ključna reč je izazov, ne problem - istakao je Vučić i dodao je najgore što može da se desi novi izazov.

- Prvi vaš izazov je bio da Novi Sad postane Omladinska prestonica Evrope, i to ste uspešno rešili. Nastavite istim tempom jer ako postoje izazovi oni postoje u Srbiji I regionu. Čeka vas Srbija požurite - rekao je on.

Vučić je poželeo puno sreće, radosti i uspeha, da se raduju svi koji žive u Novom Sadu uspehu I napretku tog grada, ali je dodao da se raduju I oni koji ne žive u Novom Sadu, jer je on postao omladinska prestonica Srbije, koliko je I prestonica Evrope.

Dodao je  da će mladi u Novom Sadu dobiti sve što traže od Srbije, jer novca ima više, a zemlji su potrebni nada, energija, koliko je svih godina i decenija nedostajalo.

Svečanosti u Sinagogi prisustvuju i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri Vanja Udovičić, Zoran Djorđević i Mladen Šarčević, šef deleacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnici Diplomatskog kora.

Foto: Tanjug

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je verovao u čelnike tog grada i poželeo dobrodošlicu mladosti Evrope u taj grad.

Koordinator projekta "Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019 - OPENS" Vukašin Grozdanović je ranije u izjavi Tanjugu naglasio da je titula "Omladinska prestonica Evrope" velika šansa za Novi Sad, Novosađane, za omladinske organizacije, za mlade da pokažu sve što znaju vezano za omladinsku politiku, aktivnosti, programe koje sprovode, ali i da se postavi temelj za budućnost.

Titula “Omladinska prestonica Evrope” velika je šansa za Novi Sad, Novosađane, za omladinske organizacije, za mlade da pokažu sve što znaju vezano za omladinsku politiku, aktivnosti, programe koje sprovode, ali i da se postavi temelj za budućnost.

- Mi ćemo ove godine sprovesti zajedno sa svojim partnerima preko 200 aktivnosti i planiramo da uključimo preko 500.000 mladih iz cele Evrope. Aktivnosti će biti u Novom Sadu, na teritoriji Srbije, Evrope, a nekokliko programa imaćemo i u SAD i u Aziji. Imaćemo priliku da promovišemo Novi Sad, a sve zarad toga da bi postavili temelj održive omladinske politike, koja će uspostaviti kontinuirane programe koji će ogovoriti na potrebe mladih - rekao je Grozdanović.

Foto: Tanjug

Tokom ovih 365 dana Novi Sad ima priliku da se posveti mladima više nego prethodnih godina. U tom cilju biće organizovano više od 200 aktivnosti u koje će biti uključeno 500. 000 mladih iz cele Evrope.

Foto: Tanjug

Aktivnosti će biti u Novom Sadu, na teritoriji cele Srbije, Evrope, a nekoliko programa i u SAD i u Aziji, najavili su organizatori. Plan je i da se izgradi Omladinski centar na 2. 000 kvadrata.

Svečanost će se nastaviti besplatnim koncertom u Spensu za 10. 000 mladih gde će nastupiti svetske, regionalne i domaće muzičke zvezde među kojim su Džeks Džouns, Ofenbah, Mahmut Orhan i Van Gog.

Ovu prestužnu titulu prošle godine poneo je portugalski grad Kaškajiš. Novosadska sinagoga jedna je od četiri sinagoge koje danas postoje u Srbiji. Nalazi se u Jevrejskoj ulici u centru grada. Sagrađena je 1909. godine na mestu prethodne, podignute 1826. godine.

#Aleksandar Vučić

'