AKTUELNO

Stanje bezbednosti u Republici Srbiji je stabilno, i pored kontinuirane izloženosti naše države različitim bezbedosnim izazovima, rizicima i pretnjama čije je ispoljavanje manjeg ili većeg intenziteta, ocenjeno je na današnjeoj sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Ocenjeno je i da aktuelna bezbednosna dešavanja na teritoriji AP Kosova i Metohije svakako usložnjavaju bezbednosnu situaciju i zahtevaju povećani stepen angažovanja, navodi se u saopštenju i dodaje da se razgovaralo se i o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj.

Na sednici Odbora razmatran i usvojen Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) za period od 1. aprila do 30. septembra 2018. godine i Izveštaj BIA o stanju bezbednosti u Republici Srbiji (decembar 2018. godine).

Članovi Odbora su pozitivno ocenili rad pripadnika BIA u izveštajnom periodu, njihovo angažovanje na realizaciji težišnih zadataka u obavljanju poslova zaštite Ustavom utvrđenog poretka i bezbednosti Republike, suprotstavljanja organizovanom kriminalu i delatnostima usmerenim ka vršenju krivičnih dela saelementom inostranosti, unutrašnjeg i međunarodnog terorizma.

Predsednik Odbora Igor Bečić pozdravio je napore predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade Republike Srbije u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala i pronalaženju počinilaca najtežih krivičnih dela.

Takođe je ukazao na aktuelne bezbednosne izazove, rizike pretnje globalnog i regionalnog karaktera od značaja za bezbednost Republike Srbije i njenih građana i značaj pravovremenog iznalaženja adekvatnih odgovora za svaku buduću situaciju koja nas može zadesiti.

Tokom diskusije, predstavnici BIA, na čelu sa direktorom Bratislavom Gašićem, dali su članovima Odbora odgovore na pitanja i pojašnjenja u vezi sa navedenim izveštajima.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti nastaviće aktivan nadžor nad radom službi bezbednosti u cilju daljeg koordiniranog i usklađenog rada službi bezbednosti na planu ostvarivanja nacionalnih interesa koji se sprovode putem obaveštajno-bezbednosne delatnosti.

Sednici, koja je bila zatvorena za javnost, predsedavao je predsednik Odbora Igor Bečić, navodi se u saopštenju.

#BIA

#Srbija

'