AKTUELNO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da će zbog malverzacija u prijavljivanju broja zaposlenih i odeljenja u osnovnim i srednjim školama biti smenjeno još 10 direktora.

Šarčević je rekao da je do sada smenjeno više od 30 direktora škola, jer, uglavnom, nisu reagovali na vršnjačko nasilje u školi.

- Ako za nasilje u školi prvo saznamo iz medija, a ne od direktora škola onda je to problem. Na taj način teže povređujete dužnost za koju ste imenovani i možete biti smenjeni - rekao je Šarčević za Novo jutro TV Pink.

On je ukazao da licenciranja direktora vodi ka profesionalizaciji, ali da 30 odsto direktora koji su polagali za licencu nije prošlo na ispitu.

Šarčević podseća da su za polaganje licence prvo izlazili direktori škola koje su dobile najviše ocene i da 30 odsto njih nije prošlo.

Foto: TvPink Printscreen

- To je jedna dobra profesionalizacija i traženje visoke kompetencije. Do juna će pola sistema na taj način biti rešeno i time se prevazilaze mnoge muke, jer su državu potkradali na mnoge načine - rekao je Šarčević i dodao:

- Sada ćemo pojačati licence za sekretare škola - pravnika. Oni najčešće prave loše saveze i ne služe za ono za šta su postavljeni. Nekad su sekretari bili osobe sa srednjom školom, a država je odredila da to bude pravnik i za to odvaja značajna sredstva - naveo je Šarčević.

Upitan šta će biti sa smenjenim direktorima on je rekao da mogu da odgovaraju za nanošenje štete budžetu Srbije.

Šarčević je rekao da će od 1. septembra u 100 škola biti uveden jednosmenski rad.

Foto: TvPink Printscreen

- To je nešto što je pedagoški ideal. U školama osnivamo đačke zadruge - rekao je Šarčević.

On je istakao važnost rada na dva dokumenta, a to su Strategija o obrazovanju i Strategija o nauci.

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Mladen Šarčević

'