AKTUELNO

Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositi deo finansijskih troškova koje će Srbija voz imati zbog prevoza putnika na ovoj liniji.

Prvi put posle NATO bombardovanja biće uvedena probna železnička linija Beograd - Kosovska Mitrovica, a sutra će biti organizovana promotivna vožnja novom ruskom "dizelkom" koja je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Probna linija Beograd - Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

Foto: Tanjug

Voz je unutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine i to su manastiri - Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Foto: Tanjug

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbje i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Promotivna vožnja se organizuje prvog dana Srpske Nove godine, sa polaskom od Glavne železničke stanice Beograd.

Foto: Tanjug

Pomoćnik generalnog direktora Srbija voza za saobraćaj Zoran Puzović je izjavio Tanjugu da Srbija voz posle 18 godina pušta probnu liniju voza Beograd - Kosovska Mitrovica, na kome će saobraćati novi voz koji je Srbija kupila od Rusije.

- Reč je o direktnoj liniji, koja će biti produžetak postojeće linije između Kraljeva i Kosovske Mitrovice - rekao je Puzović.

On je izrazio očekivanje da će nakon probnog perioda, od 20. januara do 26. februara, biti doneta odluka o uvođenju te linije u redovan saobraćaj.

Foto: Tanjug

Autor vizuelnog koncepta voza umetnik Andrej Vasiljević rekao da je želeo da pokaže naše kulturno i istorijsko nasleđe sa KiM, to jest freske iz četiri manastira sa liste Unesko.

- Moja ideja je bila da lepotu našeg kulturnog nasledaj predstavim na jedinstven način. Ako imate voz koji prevozi putnike između Beograda i Kosovske Mitrovice, pa šta bi bilo bolje da tu liniju proslavi nego neki naši najlepši motivi iz naših manastira - rekao je Vasiljević.

I. P.

#Beograd

#Kosovska Mitrovica

#Voz

#železnička stanica

'