AKTUELNO

Dr Macura smatra da u svakom slučaju nema razloga za strah.

Nakon velikog broja obolelih od virusa gripa, građani su sada u strahu da Srbiju možda očekuje novi talas i da će čekaonice domova zdravlja ponovo biti pune.

Prema rečima dr Nade Macure, još ljudi će patiti od respiratornih infekcija, ali će to biti samo „repovi“ prethodnog talasa, koji će najizraženiji biti krajem februara i od kojih će oboleti oni koji u prethodnom talasu nisu.

Foto: Pixabay.com

- Osobe koje su već imale virus gripa mogu ga ponovo dobiti, budući da grip mutira – istakla je Macura, dodajući da oboljenje nije toliko ozbiljno, ali da se ipak treba čuvati i prepoznati prve simptome.

Kako ističe, ne očekuje da će biti proglašena epidemija i da će biti zabeležen manji broj obolelih.

- Treba imati u vidu da su deca na raspustu i da je samim tim među njima manja verovatnoća širenja virusa – istakla je doktorka.

Kako je istakla, najveći oprez se preporučuje hronično obolelim osobama, koje su najosetljivije. Doktorka Macura njima savetuje redovno uzimanje terapije.

Macura kao preventivnu meru protiv virusa gripa svakome savetuje prvenstveno odmor i redovnu ishranu. Pušenje i alkohol treba izbegavati, a jako je bitno svakodnevno unositi vitamine kroz voće, hranu ili razne suplemente.

Adekvatna odeća i obuća i boravak u prirodi su odlični za zdravlje i jačanje imunog sistema, zato je dobro promeniti sredinu, a na ovim temperaturama doktorka Macura predlaže odlazak na neku planinu ili izletište.

I. P.

#Grip

#Nada Macura

#Prehlada

#Temperatura

#deca

'