AKTUELNO

Srbija bi mogla da dobije muzej posvećen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, sedam decenija posle njegove još uvek nerasvetljene smrti.

Osnivanje tog muzeja na nivou je plana, ali već sada je jasno da će probuditi nikad uspavane duhove srpske prošlosti.

Iza ove inicijative stoji njegov unuk, Vojislav Mihailović i grupa poštovalaca ravnogorske tradicije, a ideja je da se na jednom mestu sakupe lični predmeti, dokumenti i literatura posvećeni njegovoj borbi.

Aleksandr Čotrić, potpredsednik Srpskog pokreta obnove kaže da je ova inicijativa poprilično stara, ali i ističe da je slična inicijativa realizovana na Ravnoj gori još od 1998. godine.

- Srpski pokret obnove je izgradio već taj spomen-dom i u tom zdanju se nalaze već određeni dokumenti, fotografije i voštana figura Draže Mihailovića - rekao je Čotrić, dodajući da je Državna komisija u saradnji sa nadležnim državnim organima utrdila da je general Mihailović streljan u tadašnjem zatvoru na Adi Ciganliji, gde je, kako kaže, bila i prvobitna lokacija gde je on sahranjen.

Foto: Wikipedia

- Mi smo drvenim krstom obeležili to mesto njegovog stradanja i uputili smo predlog državnim organima da se na tom mestu otvori odgovarajući memorijalni centar koji će biti posvećen njemu - objašnjava Čotrić, dodajući da mnogi lični predmeti koji su pripadali generalu se još uvek nalaze u vlasništvu nekadašnje službe državne bezbednosti.

- Oni su na kratno bili pozajmljeni vojnom muzeju na Kalemegdanu. Međtum, stiče se utisak da je general i dalje u status nekog vojnog zarobljenika - dodaje.

Ratko Krsmanovićem, član predsedništva SUBNOR- a kaže da je ova organizacija bila zatečena ovom vešću.

- Niko ne može da ospori činjenicu da su četnici Draže Mihailovića od novembra 1941. do kraja rata, aktivno učestvovali na strani okupatora. Kada bi bio komičan, predložio bih da se na Jabuci otvori spomen dom Boška Buhe koji je bio žrtva Četnika - kaže Krsmanović, inistitrajući da se Mihailović borio na način tako što se borio protiv anti-fašista.

- On se Nemcima izvinjavao za sva svoja dela, postoji nemački zapsinik koji to potvrđuje. Bio sam u prilici da se susretem sa velikim delom četničke arhive, koja nije sva prikazana da se ne bi dosoljavale bratkse rane - dodaje Krsmanović.

Čotrić je dodao da borba oko očuvanja sećanja na Dražu Mihailovića nije ni malo laka. - Na Ravnoj gori je pretesterisana statua generala Mihailovića - objašnjava Čortić.

#Novo jutro

'