AKTUELNO

Do utorka 5. februara očekuje se porast vodostaja na pojedinim rekama u Srbiji, ali za sada nema opasnosti od izlivanja i poplava, kažu u Republičkom hidrometeorolškom zavodu (RHMZ) i navode da će hidrološke prilike u regionu uticati i na nivo reka u Srbiji.

Šefica Odseka za hidrološke prognoze u RHMZ Jelena Jerinić kaže da se zbog najavljenih padavina i naglog otapanja snega u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, gde su zbog toga izdata upozorenja na opasnost od mogućih poplava, i u Srbiji do utorka očekuje porast vodostaja na Drini, Limu, Jadru i Kolubari i pritokama, kao i na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave.

- Ovi vodostaji biće u većem porastu s mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Takođe, na celom toku Save do 8. februara vodostaj će biti u većem porastu, ali ispod granice redovne odbrane od poplave - rekla je Jerinićeva. Naglasila je da za sada nema opasnosti od poplava i dodala da RHMZ svakodnevno izdaju upozorenja i četvorodnevne hidrološke prognoze.

- Nema opasnosti od poplava, osim ako ne bude novih padavina, što se ne očekuje. Najviši vodostaj prognozira se za 8.februar kod Sremske Mitrovice kada će nivo Save dostići 410 centimetara, ali to je daleko ispod nivoa redovne odbrane od poplava -  rekla je Jelena Jerinić.

#RHMZ

'