AKTUELNO

Lekari tvrde da je vantelesna oplodnja uspešnija od kako je moguće zamrzavanje ebriona. Od 2018. godine ova procedura se u Srbiji obavlja o trošku države.

Procenjuje se da 10 odsto parova u Srbiji koji su u reproduktivnom periodu ima problem steriliteta

Lepa vest za parove koji ne mogu na prirodan način da postanu roditelji jeste da će država i ove godine finansirati između 3.300 i 4.300 pokušaja vantelesne oplodnje. Pored državnih bolnica, ovu proceduru i moći da rade kod privatnika.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović kaže da se u Srbiji oko 300.000 parova bori sa problemom steriliteta, pa je ulaganje u vantelesnu oplodnju opravdano.

On ukazuje da pokušaj vantelesne oplodnje često može da bude neuspešan, a glavni razlog za to je stres, činjenica da je broj pokušaja ograničen, strah da li će uspeti ili neće.

Ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje na sve moguće načine se trude da parovima sa problemom začeća olakša ovaj postupak.

Dosad su se pri vantelesnoj oplodnji do tri embriona vraćala u matericu, dok se ostatak bacao, a od nedavno embrioni mogu da se zamrznu čime se omogućava više pokušaja vantelesne oplodnje iz jednog stimulisanog ciklusa.

Foto: Pixabay.com

U 2018. prvi put omogućeno da se o trošku države zamrzne šest embriona sa rokom čuvanja od pet godina.

- Naša klinika je radila metode zamrzavanja embriona, ali o trošku parova, dešavalo se da u tom ciklusu par dobije pet, šest embriona, pa oni koji nisu vraćeni u matericu su propadali. Sada se zamrzavanje radi o trošku države, što je veliko finansijsko, ali i psihičko rasterećenje - kaže Stefanović.

Prema njegovim rečima, par koji je prošao sve procedure koje nisu jednostavne tehnički i vremenski, dobija šansu da ne prolazi kroz sve te pocedure ponovo uz pomoć zamrzavanja embriona.

Stefanović ističe da se zamrzavanjem embriona pospešuje uspešnost vantelesne oplodnje.

Godine starosti imaju velikog uticaja na uspeh VTO

Statistika kaže da žene ispod 40 godina koje prođu kroz najviše tri tretmana vantelesne oplodnje, imaju čak 70 odsto mogućnosti da ostanu trudne. Ženama između 39. i 43. godine šanse su manje, od 35 do 40 odsto. Zato se i granica za programe vantelesne oplodnje u Evropi pomerila na 47 godina, a u Americi čak na 55 godina.

Uslovi za VTO o trošku države

Foto: Pixabay.com

Država finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, a parovi koji idu na VTO o trošku države moraju da prođu određenu proceduru, ali i da ispunjavaju osnovne uslove:

- da žena nije starija od 42 godina, da je neplodna i pored odgovarajućeg lečenja, da ima očuvanu funkciju jajnika.

- nužno je da supružnici nisu previše gojazni (BMI manji od 30), a potrebno je i da muškarac proizvodi žive i morfološki ispravne spermatozoide, bez obzira na to u kom broju.

- mogu da apliciraju i parovi koji su prvo dete dobili iz VTO.

Prva stanica je izabrani ginekolog

Postupak vantelesne oplodnje otpočinje ako i nakon godinu dana kontinuiranih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, izostane željena trudnoća. Pacijentkinja prvo treba da se javi izabranom ginekologu koji će joj dati detaljna uputstva za pripremu samog postupka.

#Trudnoća

'