AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je najavu direktora JKP “Gradska čistoća” Marka Popadića da će ove godine početi ugradnja podzemnih kontejnera za koje će stanari okolnih zgrada imati ključ za otvaranje.

- Problemi sa podzemnim kontejnerima, što ne smemo da zaboravimo koliko ih je platio bivši gradonačelnik Dragan Ðilas, kako su propali pa ih već tri godine menjamo i kako je firma koju je angažovao oterana u stečaj, pa Grad ne može da ih natera da poprave sve kontejnere koji su propali - istakao je Vesić u izjavi za javnost.

Kako je naveo, Grad je već zamenio više od 1.000 tih kontejnera, a taj novac je mogao biti uložen u, na primer, postavljanje kontejnera tamo gde ih nema.

- Naš cilj je da obnovljene podzemne kontejnere unapredimo i zato će od ove godine u pojedinim ulicama Vračara ti kontejneri biti zaključani, a ključ će imati samo stanari koji žive u okolnim zgradama. Ovo činimo po ugledu na mnoge gradove u svetu i na zahtev stanara - rekao je Vesić.

Naveo je da se sada dešava da su ti kontejneri često prepuni, jer ih pune iz okolnih kafića i restorana, iako je predviđeno da ih koriste samo stanari.

- Vlasnici tih kafića imaju obavezu, prema odluci Grada, da potpišu ugovore sa ''Gradskom čistoćom'' i nekim od operatera koji bi od njih direktno preuzeli smeće i odnosili ga. Nažalost, mali broj restorana i kafića ima ovakav ugovor već svojim otpadom pune okolne kontejnere - rekao je Vesić.

To se, kaže, odnosi i na trgovinske lance, i zato će u narednom periodu komunalna policija i inspekcija pojačati kontrolu restorana i kafića, prvo na Vračaru i Starom gradu, i upozoriti ih da poštuju gradsku odluku.

- Oni koji i pored toga budu nastavili da ignorišu odluku biće kažnjeni - poručio je Vesić i dodao da je već imao sastanak sa trgovinskim lancima.

- Dakle, ove godine krećemo eksperimentalno sa nekoliko ulica na Vračaru, a ako se bude pokazalo uspešnim proširićemo ovo na sve ulice u kojima ima podzemnih kontejnera. U podzemne kontejnere otpad će moći da bacaju samo stanari, đubrijere su za prolaznike, a restorani, kafići i prodavnice moraju da imaju ugovore sa operaterima da odnose njihov otpad - rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da će ove godine, gde god postoje bar dva, a najbolje tri podzemna kontejnera u nizu, oni biti pretvoreni u kontejnere za različite vrste otpada.

Vesić je rekao i da će ovi kontejneri imati senzore koji će slati signal u vozila za odnošenje smeća, što će omogućiti radnicima “Gradske čistoće” da bez otvaranja kontejnera vide koliko otpada ima u njima.

- To znači da naši kamioni više neće zastajati pored polupraznih kontejnera što će omogućiti da budu brži i učinkovitiji - poručio je Vesić.

#Goran Vesić

#kontejner

'