AKTUELNO

Procene naučnika pokazuju da se svet nalazi u periodu od 10 najtoplijih godina od kada se vode podaci, a to je 1850. godina.

Kako je objavila Meteorološka kancelarija, predviđa se da će temperature za svaku od narednih pet godina biti za bar stepen više.

Ukazuje se da postoji i šansa da će u narednih pet godina globalne temperature privremeno ići iznad 1,5 stepen godišnje, što se smatra kritičnim pragom za klimatske promene.

Ukoliko se podaci poklope sa prognozom, onda će decenija od 2014-2023. biti najtoplija u više od 150 godina vodenja evidencije.

Kako navode u Meteorološkoj kancelariji, 2015. je bila prva godina u kojoj je globalna godišnja prosečna temperatura dostigla jedan stepen iznad predindustrijskog nivoa. Svake godine od tada, globalni prosek je blizu ili iznad jednog stepena.

Foto: Pixabay.com

- Upravo smo napravili prognozu za period do 2023. godine i one ukazuju da će doći do ubrzanog globalnog zagrevanja – navodi profesor Adam Skaif, šef odeljenja za dugoročne prognoze u Meteorološkoj kancelariji.

- Gledajući pojedinačne godine u prognozama koje sada možemo vidjeti po prvi put, postoji rizik od privremenog,i ponavljam privremenog, prekoračenja važnog praga od 1,5C postavljenog u Pariškom sporazumu o klimi – dodaje on.

Foto: Pixabay.com

Koliko su ova predviđanja pouzdana?

U Meteorološkoj kacelariji navode da imaju 90 odsto poverenja u prognozu za neredne godine i da sui z prethodnog iskustva prilično sigurni u svoja predviđanja.

Prethodna prognoza izrađena 2013. godine, predvidela je brzu stopu zagrevanja koja je i zabeležena u poslednjih pet godina.

#Prognoza

#Vreme

'