AKTUELNO

Do 2022. godine biće izgrađena dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Blacu i Brusu.

Grad Kruševac i opštine Brus, Blace i Aleksandrovac potpisale su Memorandum o zaštiti vodozahvata Chelije, a prioritet lokalnih samouprava je izgradnja pogona za prečišcavanje otpadnih voda i reka Blatašnice i Rasine koje se ulivaju u jezero.

- Izgradnjom ovog postrojenja, Opština Blace rešava dugogodišnji problem koji ima s rekom Blatašnicom. Pored toga, rešavamo i problem pijaće vode - objašnjava Milan Ćurčić, predsednik Opštine Blace.

Ovaj projekat vredan 11,5 miliona evra finasiraće se iz IPA programa, a glavni donator je Vlada Kraljevine Švedske.

- Posebno je značajno izgraditi ova postrojenja zbog očuvanja vode za piće. Treba uspostaviti saradnju, ne samo između opština već i među javno-komunalnim preduzećima koja se bave ovim pitanjem - smatra Tomas Nilom, ekspert za vodu iz Švedske.

Formirana je radna grupa i urađena projektna dokumentacija o integralnom upravljanju vodama.

Cilj je da se na duži rok obezbede dovoljne količine pijaće vode.

- Mislim da će se održati razne aktivnosti koje će suštinski i na jedan racionalan način zaštititi akumulacija Ćelije, naročito kada se ima u vidu da se nekoliko stotina hiljada ljudi sa ovog jezera snabdeva zdravom pijaćom vodom - kaže predsednik Opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovać.

- Grad Kruševac je zainteresovan za zaštitu jezera Ćelije, s obzirom na to da mi pijemo vodu iz tog jezera ali i da voda ne poznaje granice zainteresovani smo i za zaštitu svih voda, kako površinskih tako i podžemnih - tvrdi Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice Kruševca za ekologiju.

Plan je da se u narednih nekoliko godina izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Aleksandrovcu, Trsteniku, Chićevcu i Varvarinu.

#Voda

'