AKTUELNO

Dogovoreno je da grad Beograd obavi razgovor sa RRA i da zatražimo od televizija s nacionalnom frekvencijom da se svakog jutra emituje bilten zagađenosti vazduha u Beogradu - rekao je zamenik gradonačelnika.

Beograđani će ubuduće svakog jutra imati informacije kakva se zagađenost vazduha očekuje tog dana u prestonici, ali će dobijati i preporuke kako da se ponašaju u takvim prilikama, saopštio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

To je dogovoreno na zajedničkom sastanku predstavnika gradske vlasti, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine i Instituta "Batut".

Procenu zagađenosti vazduha u Beogradu radiće Gradski zavod za zaštitu zdravlja, na osnovu trenutnu zagađenosti i vremenske prognoze. Sve informacije o proceni zagađenosti vazduha i merama koje se preporučuju Beograđani će moći da vide na sajtu GZZZ, ali će obaveštenja dobijati i od televizija s nacionalnom frekvencijom.

- Dogovoreno je da grad Beograd obavi razgovor sa RRA i da zatražimo od televizija s nacionalnom frekvencijom da se svakog jutra emituje bilten zagađenosti vazduha u Beogradu - rekao je Vesić posle sastanka.

Foto: Grad Beograd

On je dodao da je važno da građani budu blagovremeno obavešteni kolika se zagađenost očekuje i da dobiju preporuke kako treba da se ponašaju u tim situacijama - da deca ne rade fizičko na otvorenom, da pacijenti sa respiratornim oboljenjima ne izlaze bez preke potrebe iz kuće...

- Naš GZZZ počeće na svom sajtu da objavljuje zagađenost vazduha iz sata u sat. Trenutno merimo zagađenost koja je prosečna za 24 sata. Ako je zagađenost u određenom trenutku veća, to ne znači da će za sat vremena biti takva, može da se smanji - pojasnio je Vesić.

On je rekao da je važno da građani pravu informaciju o zagađenosti vazduha dobiju od nadležnih institucija, kako podatke ne bi dobijali sa različitih sajtova od kojih mnogi nisu pravovremeno ažurirani.

Vesić kaže da će Grad zajedno s Ministarstvom za zaštitu životne sredine povećati broj mesta za merenje zagađenosti vazduha, ali i da će politika grada biti usmerena na smanjenje zagađenosti.

Prioritet u poslednjih nekoliko godina, kako kaže, jeste širenje pešačkih zona u centru grada i smanjenje broja automobila. Smanjenju broja automobila doprineće i izgradnja obilaznice oko Beograda, tunel koji će povezivati savsku i dunavsku padinu, početak izgradnje metroa, što je predviđeno za kraj 2020. godine.

Zagađenost vazduha biće smanjena i gašenjem individualnih ložišta, a tome će doprineti i toplovod koji ide od Obrenovca do Beograda.

Foto: Grad Beograd

- Kupićemo ove godine oko 250 novih autobusa i svi će imati ''euro 6'' motore koji emituju bitno manju zagađenost. Kupili smo prošle godine prvih pet električnih autobusa, sledeće godine nabavićemo još 50 do 70 električnih autobusa - naglasio je Vesić.

Doktor Andrej Šoštarić iz GZ Z Z kaže da će već danas Zavod početi sa unapređenjem sistema obaveštavanja građana koji će osim koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u realnom vremenu, dati i zdravstvene preporuke za opštu populaciju, a posebno za ranjive grupe građana.

- Svi građani, posebno oni koji imaju zdravstvene tegobe ali i deca, blagovremeno će biti obevešteni kako da svoje ponašanje prilagode aktuelnim prilikama što se tiče kvaliteta vazduha - rekao je Šoštarić.

#Beograd

#Goran Vesić

#Vazduh

#Zagađenje

'