AKTUELNO

Srbija danas obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Praznik su građanima čestitali domaći, kao i strani državnici.

Praznik je građanima čestitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je to veliki dan u istoriji srpskog naroda, ne samo vezan za Prvi srpski ustanak, već i za donošenje jednog od najmodernijih Ustava prve polovine 19. veka.

- Imamo šta da proslavimo, mislim da smo prošle godine napravili velike i značajne rezultate - rekao je Vučić.

Čestitke građanima Srbije povodom Sretenja stigle su iz Rusije, Kine i Republike Srpkske.

- Računam na nastavak sadržajne razmene mišljenja i koordinaciju koraka na međunarodnoj areni, između ostalog i u kontekstu rešavanja pitanja Kosova - navodi se u čestitki.

Državni savetnik i ministar inostranih poslova Narodne Republike Kine Vang Jia, čestitajući praznik, istakao da odnosi i saradnja Kine i Srbije trenutno dobro napreduju.

Vang Ji je izrazio spremnost za dalje jačanje dijaloga i saradnje dva naroda i veći doprinos razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Narodne Republike Kine i Republike Srbije

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je u čestitki povodom Dana državnosti Srbije naglasio da RS i Srbija imaju snažne i neraskidive bratske veze, zajedničku prošlost i tekovine koje baštinimo kao simbol naše bliske povezanosti i jedinstva.

Dodik je poručio da svim građanima Srbije želi uspeh u izgradnji savremenog društva koje će biti pokretač razvoja celog regiona.

On naglasio je da je snažna i prosperitetna Srbija od velike važnosti za mir, stabilnost i napredak za sve u Republici Srpskoj, BiH, kao i regionu.

On je istakao da činjenica da Srbija, ali i Republika Srpska, istoga dana obeležavaju i godišnjicu Prvog srpskog ustanka, govori o početku zajedničke borbe za slobodu i samostalnost srpskog naroda na ovim prostorima.

#Sretenje

'