AKTUELNO

Železnjak je prokomentarisao situaciju na Kosovu.

- Samo zahvaljujući miroljubivosti i jakim nervima koje je u kritičnoj situaciji 14. januara ispoljilo rukovodstvo Srbije i lično premijer Aleksandar Vučić, nije došlo do izbijanja novog oružanog konflikta u centru Evrope - izjavio je zamenik sekretara Generalnog saveta "Jedinstvene Rusije" i član Komiteta Državne dume za međunarodna pitanja Sergej Železnjak komentarišući incident sa vozom koji je iz Beograda išao u Kosovsku Mitrovicu i morao da se vrati sa granice Kosova zbog pretnje kosovskih Albanaca.

Po mišljenju ruskog parlamentarca, subotnji incident potvrđuje da se pripremaju provokacije usmerene na suprotstavljanje promenama koje će u politici SAD i NATO-a nastupiti posle inauguracije Donalda Trampa. „Sada, kada tim novoizabranog predsednika SAD još nije formiran i nije na vlasti, važno je budno motriti i presecati dejstva koja podrivaju procese rešavanja konflikata na Balkanu“, istakao je Železnjak.

- Huliteljski i demonski zvuče izjave kosovskih Albanaca da su ’nacionalistički i provokativni’ prikazi fresaka srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu kojima je bio ukrašen voz. Rukovodstvo Evropske unije je 19. aprila 2013. godine preuzelo odgovornost za saradnju Srbije sa kosovskim Albancima, i sada treba hitno da preduzme sve potrebne mere kako bi se obezbedila sloboda kretanja i zaštita prava, časti i dostojanstva Srba koji žive na teritoriji Kosova i Metohije - naglasio je ruski poslanik.

Komentarišući poziv da se u Crnoj Gori organizuje referendum o svrsishodnosti njenog članstva u NATO-u, koji su 13. januara uputili lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, Železnjak je tu inicijativu okarakterisao kao „važnu i blagovremenu odluku, na čijoj realizaciji insistira sam narod Crne Gore. Prema tome, bilo bi nedalekovido i nerazumno ako bi sadašnja vlast u zemlji i međunarodna zajednica pružile otpor održavanju referenduma i ignorisale njegov rezultat“.

Govoreći o novim perspektivama razvoja rusko-američkih odnosa ruski političar je istakao da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin u svom godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini izrazio spremnost za saradnju sa novom američkom administracijom i istakao važnost normalizacije odnosa i početka razvoja bilateralnih odnosa na temelju ravnopravnosti i obostrane koristi. Predsednik Rusije je tom prilikom skrenuo posebnu pažnju na to da „saradnja Rusije i SAD u rešavanju globalnih i regionalnih problema odgovara interesima celog sveta“.

- Koristim priliku da se obratim mojim američkim kolegama, senatorima i kongresmenima sa željom da ispolje političku mudrost i pragmatizam, i da ne podležu lukavstvu pojedinih balkanskih političara koji su godinama cinično koristili rusko-američke nesuglasice u cilju zadovoljavanja sopstvenih vlastoljubivih ambicija, zasnovanih na kriminalu i korupciji, a u nekim slučajevima čak i na ratnim zločinima - naglasio je Železnjak govoreći o balkanskoj temi u rusko-američkim odnosima.

Ruski poslanik je podsetio da su SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska čak i u jeku Hladnog rata, 1955. godine, uspele da postignu sporazum kojim se definiše vojna neutralnost Austrije i koji preko 60 godina osigurava njenu bezbednost i njen procvat. - Danas je očigledno da narodi zemalja koje čine grupu B4 – Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije – teže političkoj i vojnoj nezavisnosti. Za jačanje mira u regionu je važno da se milionima stanovnika koji žive na Balkanu omogući da sami odrede svoju budućnost i da se poštuje njihov izbor - zaključio je zamenik sekretara Generalnog saveta stranke „Jedinstvena Rusija“.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Sergej Železnjak

#Voz

'