AKTUELNO

Prihvatilište za decu, koje će raditi 24 časa sedam dana u nedelji, otvoreno je danas u novoj zgradi koja je uređena po svim evropskim standardima, u Ulici Živka Davidovića 64 u Beogradu. Prihvatilište, koje danas obeležava 61 godinu postojanja, može da primi 48-oro dece, a imaće i uslugu svratišta za 30-oro dece sa ulice. U novi objekat, koji se prostire na 1.700 metara kvadratnih, uloženo je više od milion evra.

Otvaranju objekta prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktor policije Vladimir Rebić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Foto: Tanjug

Oni su obišli objekat, pozdavili mališane i sa njima proslavili 61. rođendan Prihvatilišta.

Ministar Siniša Mali rekao je da ne postoji bolji poklon Prihvatilištu za rođendan od nove zgrade, koja je bila neophodna, te naveo da su socijalni radnici 21 godinu radili u neadekvatnim uslovima.

-Drago mi je što je Grad Beograd ispunio obećanje i deci Beograda obezbedio najkvalitetnije i najbolje uslove za boravak. Ovakav objekat, siguran sam, ne postoji ne samo na Balkanu, već ni u ovom delu Evrope - rekao je Mali.

Foto: Tanjug

On je ukazao na to da je deci, kada dođu u trenutku kada im je teško, potrebno da dobiju pravu pomoć i podršku u Prihvatilištu. Mali je rekao da je Prihvatilište zajednički projekt Vlade Srbije i Grada Beograda, te da prethodni objekat u kojem je Prihvatilište bilo smešteno od 1998. na 250 metara kvadratnih nije bila prava slika Beograda, ali da zato novi objekat jeste.

-Takođe smo pokazali građanima koji su naši prioriteti, 2014. godine smo nasledili od prethodne vlasti praznu gradsku kasu i dugove, ali smo odgovornom poltikom uspeli da konsolidujemo javne finansije i sada imamo dovoljno novca za javne objekte - rekao je Mali.

On je naveo da osmeh dece potrđuje da je gradska vlast uradila pravu stvar za njih.

Foto: Tanjug

Ministar Đorđević je rekao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije briga o deci i zahvalio gradu i prethodnom gradonačelniku Siniši Malom, koji je pokrenuo inicijativu i društvenu odgovornost u zbrinjavanju dece koja nisu imala svoj dom.

-Ove godine obeležava se 30 godina od donošenja Konvencije o pravima deteta, a mi ćemo je obeležiti donošenjem zakona o zaštitniku deteta i pravima deteta. To će biti način da pokažemo da ćemo sigurno u budućnosti brinuti još više o deci - poručio je Đorđević.

Zamenik gradonačelnika Vesić rekao je da je verovatno ovo najmodernija zgrada prihvalitilišta za decu na Balkanu urađena po svim standardima i može da se poredi sa institucijama u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Foto: Tanjug

Podsetio je da je projekat započet na inicijativu Siniše Malog 2015. godine koji je tada bio gradonačelnik i dodao da taj objekat i sve što je urađeno u njemu pokazuje kako Vlada i Grad mogu da unapređuju život građana u Beogradu, a pre svega dece.

Podsetio je da je Prihvatilište osnovano 1959. godoine, te da je 21. godinu radilo u prostorijama koje nisu bile njihove. Rekao je da kroz Prihvalitilište godišnje prođe između 400 i 600 dece, a da je oko 70.000 dece prošlo za 61 godinu postojanja.

#Prihvatilište

#Siniša Mali

'