AKTUELNO

Kamen temeljac za izgradnju 30 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH postavljen je danas u Sremskoj Mitrovici, što je deo 5. Potprojekta Regionalnog stambenog programa, a prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić je podsetio da je pre sedam meseci, na placu pored, useljena zgrada koja je podignuta u okviru 2. Potprojekta.

- Ukupna vrednost čitavog Potprojekta je više od 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava iz donacija, dok Republika Srbija učestvuje sa 13,2 miliona. U okviru Potprojekta 5 biće izgrađeno ukupno 1.847 stambenih jedinica, od čega 827 stambenih jedinica u 25 jedinica lokalne samouprave - Bačkoj Palanci, Čajetini, Kikindi, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu - rekao je Dačić.

On kaže da su na mnogim lokacijama radovi već počeli, te da se u okviru ovog dela stambenog programa očekuje izgradnja 165 stambenih jedinica u Staroj Pazovi, gde je on, u avgustu prošle godine, položio kamen temeljac.

- Zadovoljstvo mi je da najavim da se završetak radova očekuje u drugoj polovini godine, a očekuje nas uskoro i useljavanje 270 stanova u naselju Kamendin u Zemunu. Potprojektom 5 je predviđena izgradnja 276 stanova u Veterniku, a u toku je dodela 250 paketa građevinskog materijala i otkup 380 seoskih kuća - naveo je Dačić.

Foto: Tanjug

Stanovi su, rekao je on, namenjeni našim izbeglim sunarodnicima koji se suočavaju sa posebnim problemima i najtežim životnim izazovima. U tom pogledu, rešavanje stambenih pitanja je važno, ali predstavlja samo jedan aspekt kvaliteta života u novoj sredini.

Dačić je naglasio da lokalne zajednice imaju posebnu ulogu na planu pomoći u ostvarivanju integracije izbeglih lica u njihovim sredinama, te da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u borbi sa teškoćama života u izbeglištvu.

Foto: Tanjug

- Veliki doprinos dala je i Sremska Mitrovica, čijem gradonačelniku želim da izrazim posebnu zahvalnost, imajući u vidu da je ova opština obezbedila zemljište za gradnju stanova i svu pripadajuću infrastrukturu - kazao je Dačić.

On je rekao da Vlada Srbije, sa ostalim partnerima, ostaje snažno opredeljena i angažovana na sprovođenju Regionalnog stambenog programa, te zahvalio svim partnerima koji su doprineli njegovom razvoju i napretku - Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Norveškoj, Italiji, Švajcarskoj, Danskoj, Turskoj, Luksemburgu, Španiji, Kipru, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i drugim donatorima.

Foto: Tanjug

- Od posebnog nam je značaja podrška Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS-a u sprovođenju Programa, a nezaobilazna je i uloga Razvojne banke Saveta Evrope u upravljanju poverilačkim Fondom - precizirao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Budućim korisnicima Programa je zahvalio i poručio da će Vlada Srbije za svakoga naći rešenje, te da nisu zaboravljeni.

#Ivica Dačić

#Sremska Mitrovica

#Stanovi

'