AKTUELNO

Kako bi Beograđani blagovremeno dobili istinite informacije o zagađenosti vazduha u gradu, danas je u funkciju pušten sajt Beoeko. com, koji na svakih sat vremena obnavlja podatke.

Kako za Tanjug kaže doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda Andrej Šoštarić, sajt je pokrenut prvenstveno zbog pogrešnih infomracija koje su stizale do sugrađana sa različitih izvora.

- Ovo je pre svega zvanični sajt Grada i grad vrši monitoring - kaže Šoštarić.

Na sajtu Beoeko na svakih sat vremena se obnavljaju informacije o zagađenosti vazduha u Beogradu.

- Na ovom sajtu se nalazi prikaz kvaliteta vazduha u realnom vremenu sa zdravstvenim preporukama za ponašanje opšte populacije i posebnih grupa - dodaje Šoštarić.

Merne stanice koje vrše analizu zagađenosti vazduha raspoređene su po celom gradu i u Beogradu postoji devet automatskih mernih stanica i 20 poluautomatskih mernih mesta.

- Sa mernih mesta na svakih sat vremena se uzimaju uzorci i vrši se monitorinska obrada i ocenuje se kvalitet, kojim se dalje daju zdravstvene preporuke - pojašnjava za Tanjug Šoštarić.

Procenu zagadenosti vazduha u Beogradu radi Gradski zavod za zaštitu zdravlja, na osnovu trenutne zagađenosti i vremenske prognoze.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno je rekao da je pokretanje ovog sajta jako važna kako bi građani blagovremeno bili obavešteni kolika se zagadenost očekuje i da dobiju preporuke kako treba da se ponašaju u tim situacijama - da deca ne rade fizičko na otvorenom, da pacijenti sa respiratornim oboljenjima ne izlaze bez preke potrebe iz kuce.

#Beograd

#Vreme

#Zagađenje

'