AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić održao je danas sastanak sa novim predsednicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, i tom prilikom kazao da su ove godine uvećana sredstva budžetskog fonda za nacionalne manjine, te da iznose 30 miliona dinara.

Ružić je rekao i da su nakon poslednjih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, pored postojećih nacionalnih saveta formirana i dva nova - nacionalni savet poljske i ruske nacionalne manjine.

Kako je najavio ministar, planirano je da se sednica Saveta održi 28. marta, a jedna od tačaka dnevnog reda biće i utvrđivanje prioritetne oblasti finansiranja iz budžetskog fonda za nacionalne manjine.

- Dobili smo predlog koordinacije nacionalnih saveta da kultura bude prioritetna oblast za finasiranje programa i projekata iz budžetskog fonda, koji će se razmotriti na sednici Saveta, a nakon usvajanja, Ministarstvo će započeti postupak raspisivanja konkursa za dodelu sredstava - naveo je Ružić.

Podsetio je da je Vlada Srbije početkom februara usvojila Uredbu o kriterijumima za raspodelu sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i to da će raspodelu sredstava vršiti Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Nacionalni saveti su u obavezi da do 1. aprila dostave predloge za dodelu sredstava, kazao je Ružić.

Ministar je obraćajući se predsednicima na početku sastanka podsetio da su prethodne godine izmenjeni manjinski zakoni, uspešno sprovedeni izbori za nacionalne savete, formirani novi sazivi nacionalnih saveta.

Kako je naveo, u narednom periodu biće sprovedena implementacija novih zakonskih rešenja.

- Vaš zadatak je da u praksi pokažete da imate kapacitete da iznesete i iskoristite ovlašćenja i mogućnosti koje pruža zakon - kazao je Ružić i dodao da je cilj izmena zakona bio da se obezbedi javnost u radu nacionalnih saveta, transparentnost u trošenju finansijskih sredstava, kao i depolitizacija nacionalnih saveta.

Dodaje i da je uz to cilj bio da nacionalni saveti ne izgube iz vida ulogu koju to telo treba da ima u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta manjine koju predstavlja.

- Pored ove saradnje i komunikacije između ministarstva, drugih državnih organa i nacionalnih saveta, jako je važna saradnja unutar samog nacionalnog saveta - naveo je ministar.

Kaže i da je u proteklih nekoliko meseci Ministarstvo informisano o situacijama koje nisu primerene, kao što su međusobni sukobi članova nacionalnih saveta, nemogućnost da se izvrši primopredaja dokumentacije između starog i novog rukovodstva Saveta, te onemogućavanje pojedinim članovima da imaju uvid u dokumentaciju koja je nastala u radu saveta.

Ružić je istakao da je ostvarivanje osnovne svrhe postojanja nacionalnog saveta rad u interesu nacionalne manjine.

#Branko Ružić

#nacionalna manjina

'