AKTUELNO

Strukovno udruženje policije „dr Rudolf Arčibald Rajs“ poziva Veljka Mijailovića iz takozvanog Policijskog sindikata Srbije da obuče uniformu i izađe na teren sa pripadnicima policije, umesto što deli lekcije pre i posle događaja.

Najpre ste „kolega“ u subotu sa razglasa ispred Ministarstva unutrašnjih poslova pozivali sve da dođu na skup, čiji su učesnici tek koji sat kasnije, nasilno provalili u zgradu Radio-televizije Srbije, demolirali je, upali novinarima na radna mesta, unosili im se u lice i vitlali testerama.

Dok su se policijski službenici trudili da smire situaciju, zaštite zaposlene na RTS-u i imovinu javnog servisa, molili razularene protestante da mirno napuste zgradu, trpeli od njih najstrašnija poniženja i bili napadani sa svim što im je došlo pod ruku – nije vas „kolega“ Mijailoviću bilo nigde.

Niste zamolili svoje političare da ih smire i izvedu napolje. Naprotiv, našli ste za shodno da progovorite tek dva dana posle. A i tada ste progovorili da bi vređali ministra Nebojšu Stefanovića. I to ministra koji je za razliku od vas bio na terenu uz policajce koji su omalovažavani i napadani od strane vaših prijatelja, protestanata.

Na sve to ste se i onako usput u jednoj rečenici osvrnuli i na policajce, ali ne da im pružite podršku, nego da objasnite kako treba da postupaju. Aludirajući valjda da nisu bili maksimalno i profesionalni i prisebni nastojeći da mirno reše situaciju. Uostalom, kao da vi „kolega“ više uopšte znate kako se postupa u policijskom poslu i kako se uspostavlja narušeni javni red i mir. Odavno ste otišli u politiku.

Otuda ste i tim istim protestantima uoči upada u RTS poručivali da ste vi „narod“, a svi mi u policiji koji ne dođemo da vas podržimo na protest, nismo „narod“. Šta ste im „kolega“ time hteli reći – da im je dozvoljeno da divljaju u RTS-u i da policajce gađaju kamenjem i da fizički nasrću na njih.

Nemojte se onda više pitati zašto vam je članstvo masovno napustilo Sindikat i zašto ste prestali biti reprezentativni. Maske su vam odavno pale, a ako je i bilo neke dileme zašto ste uporni u napadima na ministra Stefanovića, koji je opremio policiju i uniformama, vozilima, opremom i izborio se za povećanje plata policajaca, sada ste je „kolega“ otklonili. Prosto je – brinete se o interesima rukovodstva i članstva, ali političkih stranaka.

Dileme nama. Ali opet čekamo i da se za pet, šest dana izjasnite o ideji Dragana Đilasa da treba ukinuti elitnu policijsku jedinicu Žandarmeriju i ostavit skoro 3.000 pripadnika na ulici i bez posla.

#MUP Republike Srbije

'