AKTUELNO

Gradski urbanista Marko Stojčić i naveo da nije tačno da se potpuno ukida saobraćaj u pešačkoj zoni u centru Beograda, jer će on funkcionisati u delu Gračaničke ulice do Ulice kralja Petra.

- Nismo nijednu zonu ostavili bez saobraćaja. Svaki deo pešačke zone u konačnom rešenju će imati potapajuće stubiće i vatrogasna i vozila Hitne pomoći moći će da uđu u pešačku zonu, ako za tim bude potrebe - rekao je Stojčić za Tanjug.

Strategija grada je, kaže gradski urbanista, da pešačka zona u centru Beograda bude funkcionalna i da služi svim građanima prestonice, te da nije fer da političke organizacije zastupaju građane koji stanuju u pešačkoj zoni.

Deo stnara tog dela grada, inače, najavio je za danas protestno okupljanje.

Stojčić je najavio da će u narednih nekoliko dana građanima biti podeljeni leci putem kojih će moći da se informišu o pešačkoj zoni u centru grada.

Tako će građani biti obavešteni o tome gde će biti kontejneri i potapajući stubići, a kuda će moći da prolaze automobili.

- Na taj način ćemo građanima sve objasniti, kako bi znali šta je to što radimo - rekao je Stojčić.

Naveo je da se ne sme dozvoliti da saobraćaj bude "u koliziji sa pešacima" i da centralno gradsko jezgro, kome pripada i Topličin venac, pripada i svim građanima Beograda, ne samo onima koji tu žive.

- U tom smislu, nemamo pravo da im oduzmemo svu tu teritoriju vozilima koja pripadaju građanima koji tu žive - rekao je Stojčić.

On je pomenuo i da se uvodi "vrabac servis" u pešačkoj zoni, koji će omogućiti građanima da se besplatno električnim vozilima prevezu od jedne do druge lokacije.

Stojičić je naveo da je u toku rekonstrukcija Topličinog venca, uključujući okolne saobraćajnice, koje se pretvaraju u delove pešačke zone i dodao da će nakon završetka radova i formiranja konačne pešačke zone oko Knez Mihailove početi i rekonstrukcija Parka Vojvode Vuka.

On je podsetio da je pešačka zona projekat star oko 35 godina i da ga je započeo arhitekta Branislav Jovin 1985. godine, a da su se prve ideje za realizaciju takvog jednog projekta pojavile dok je Branko Pešić bio gradonačelnik Beograda.

#Marko Stojčić

'