AKTUELNO

Upozoravamo da je sadržaj uznemirujuć.

Marijana Papić usnimila je sa prozora svog malenog stana trenutak kada je 29. na 30. april 1999. godine pala bomba na Generalštab. Sa blizancima od godinu i po dana, četvorogodišnjakom i suprugom bila je na samo 200 metara od mesta gde su padale bombe kao kiša.

- To veče kada se sve zatreslo, uzela sam kameru da snimim hrabe ljude koji su izleteli iz svojih domova da vide gde je sad pogodilo, da pomognu ako se može pomoći. Bilo je i te kako mračno, nije se ni toliko videlo, na prvom smo spratu. Samo nekoliko sekundi kasnije na isto mesto bačena je još jedna bomba - priseća se Marijana.

Uprkos strašnom udarcu i osećaju zemljotresa, kako je rekla, Marijanini mališani su bezbrižno spavali, nisu bili svesni opasnosti.

- Morala sam da budem hrabra zbog njih, ali od detonacija strašnija mi je bila sirena, kada ne znaš gde će da padne zla bomba. Mogla sam da odem van Beograda, ali nisam želela, za mene bi to bilo ravno izdaji - kaže Marijana i dodaje da je samo jednom pustila suzu, ali kada je već sve bilo gotovo.

Podsetimo, Generalštab je bombardovan čak tri puta: u dva navrata u noći između 29. i 30. aprila 1999. godine, a treći put između 7. i 8. maja. Zgrada A pogođena je sa čak tri projektila.

Srednji deo objekta koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije iz bezbednosnih razloga dopola je porušen tokom 2016. i 2017. Tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je čak i potpuno rušenje zgrade A jer je to u tom trenutku viđeno kao najjeftinije rešenje, prenose beogradski mediji.

Kompleks zgrada Generalštaba građen je po ideji arhitekte Nikole Dobrovića od 1954. do 1963. godine. Zgrada A je imala 12.654 kvadrata, a objekat B - 36.581. One su 2005. proglašene za spomenik kulture.

#Generalštab

#bombardovanje

'