AKTUELNO

Srbija je danas centar regiona i Evrope u digitalizaciji i inovacijama, poručila je danas premijerka Ana Brnabić tokom posete Institutu Biosens u Novom Sadu.

- Danas smo otvorili Digitalni samit Zapadnog Balkana u Beogradu, gde učestvuje preko četiri hiljade učesnika, a trenutno smo u Institu Biosens, jednom od simbola naučne izvrsnosti - izjavila je Brnabić.

Institut Biosens u Novom Sadu pokrenuo je jedan od najvećih naučnih projekata u regionu - Antares, koji su Evropska unija i Vlada Srbije finansirali sa 28 miliona evra.

Brnabić je Institut Biosens posetila zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, ambasadorkom Izraela u Srbiji, Alonom Fišer Kam.

Foto: Tanjug

Brnabić je rekla da je poljoprivreda veoma važna za Srbiju, tradicionalno najvažniji sektor, koji doprinosi rastu bruto društvenog proizvoda, te da mora biti tehnološki naprednija, kako bi bio omogućen veći stepen obrade zemljišta i veća dodatna vrednost.

- Zato ste vi, Institut Biosens, danas jako važni, jer možemo napraviti veliki iskorak u digitalizaciji poljoprivrede. Zato što povezujete dva strateški značajna sektora Srbije, poljoprivredu i informaciono-komunikacione tehnologije, utoliko je značaj Instituta Biosens veći, koji je simbol novog pravca razvoja Srbije - rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila partnerima iz Evropske unije, koji su finansijski, zajedno sa Vladom Srbije, finansijski podržali projekat Antares, Instituta Biosens.

- Evropska unija izdvojila je 14 miliona evra, isto toliko i Vlada Srbije. To je najveće pojedinačno davanje u nauku u Srbiji - rekla je Brnabić, dodajući da je izuzetno važno što će Biosens dobiti novu zgradu, kada će i fizički predstavljati centar izvrsnosti u Srbiji i regionu.

Foto: Tanjug

Premijerka kaže da je Srbija jedan od lidera u Evropi u inovacijama, te da Vlada Srbije izdvaja značajna finansijska sredstva za nauku.

- Izdvojili smo stotinu miliona evra za naučne projekte, Fond za nauku u junu će objaviti prvi poziv za naučne projekte. Danas je i Fond za inovacije mnogo veći nego pre dve godine, danas imamo poreske olakšice za startap kompanije. Ozbiljno smo krenuli u transformaciju, koja je najveći izazov za Vladu Srbije - rekla je Brnabić.

Prof. dr Vesna Bengin, koordinator jednog od najvećih naučnih projekata u regionu - Antares, predočila rezultate i planove tog Instituta.

- Investirali smo, uz pomoć Vlade Srbije , 1,2 miliona evra u novu, najsavremmeniju opremu, za velike podatke i veštačku inteligenciju, a iz sopstvenih sredstava 600.000 evra. Za sledeću godinu investiraćemo novih 16,5 miliona evra, koje je Biosens obezbedio pobedama na međunarodnom takmičenjima -

Foto: Tanjug

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je Biosens uspeo da uradi ono, što je pre par godina delovalo nejasno i apstraktno - da digitalizuje poljoprivredu.

- Verujem da će poljoprivrednici u Srbiji imati snagu i volju da prihvate novo znanje - rekao je Vučević.

#Ana Brnabić

'